avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 499 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Sediu social expirat de 2 ani
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Sediu social expirat de 2 ani

Avem o societate comerciala careia i-a expirat sediul de 2 ani, deoarece contabila a uitat sa prelugeasca acest contract. Avem depuse bilanturile si tot ce tine de acest lucru.Firma nu a desfasurat nicio activitate pana in prezent.
Nu dorim sa o rediem.
Ce putem face sa existe?
guzmania a scris:

Contractul de inchiriere este intocmit intre o persoana fizica si una juridica. Cand am reinnoit contractul de inchiriere am fost la Administratia Financiara si mi s-a spus ca firma trebuie dizolvata intrucat i-a expirat sediul de 2.
Acum vrem sa schimbam sediul social.


In primul rand lasati "financiarul" :) cu treburile lor. Mergeti la ORC si verificati daca s-a dispus procedura de dizolvare, cu toate ca personal nu cred ca s-a efectuat acest lucru. Faceti mentiunea cu privire la mutarea sediului daca doriti sau prelungiti contractul existent.
Sunteti in prezenta unei tacite relocatiuni a contractului de inchiriere ca urmare a faptului ca nici una dintre partile contractante nu si-a exprimat intentia de reziliere la expirarea termenului contractual.Aceasta tacita recondictie a contractului este confirmata si de continuarea ocuparii spatiului dupa incetarea termenului contractual de catre firma dvs.

In raport cu organele de stat lucrurile trebuiesc privite diferit in functie de atributiile conferite prin lege fiecaruia.Administratia financiara a primit cota de impozit pe chirie in toata aceasta perioada si nu a primit nici o instiintare de incetare a contractului de inchiriere.ORC mentioneaza in evidentele sale in dreptul firmei dvs "sediu expirat" dar nu ca un motiv de dizolvare a firmei ci ca atentionare sa rezolvati problema spatiului.

In opinia mea,pentru ca fiscul e de fapt cel care va creaza probleme incercati o discutie la consilierul juridic de acolo,dar prin avocat sa gasiti o solutie de rezolvare.Ar fi pacat ca pentru un lucru lipsit de gravitate sa va purtati prin tribunal.

Dizolvarea nu e solutia legala pentru ca firma are un sediu ,plateste chirie,chiar daca termenul a fost depasit,locatiunea are un temei contractual chiar si in prezent prin tacita relocatiune a contractului de inchiriere.Cu stima
guzmania a scris:

Avem o societate comerciala careia i-a expirat sediul de 2 ani, deoarece contabila a uitat sa prelugeasca acest contract. Avem depuse bilanturile si tot ce tine de acest lucru.Firma nu a desfasurat nicio activitate pana in prezent.
Nu dorim sa o rediem.
Ce putem face sa existe?

Nu este obligatia contabilei sa faca acest lucru, ci administratorul societatii.
Buna ziua!
Ii puteti prelungi contractul in baza caruia are sediul inchiriat/comodat, iar actul aditional il inregistrati la registrul comertului.
Cu stima,
av. Silviu Serban
De ce toata lumea traieste cu impresia ca este de datoria contabililor sa se ingrijeasca de actualizarea actelor firmei?
Aceasta responsabilitate ii revine administratorului.
Contabilul, asa cum ii spune si numele, se ocupa de contabilitate.
In cazul in care societatea intra in dizolvare pe motiv ca are sediul expirat, administratorul este cel care va raspunde in fata asociatilor firmei pentru prejudiciile create.
Cu stima,
av. Silviu Serban

Alte discuții în legătură

Sesizare registrul comertului toy_story toy_story Buna seara, ma confrunt cu urmatoarea problema si anume am avut un cotract de inchiriere cu o firma comerciala care si-a facut sediul in imobilul detinut de ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere expirat Endelus Endelus Buna ziua, as vrea si eu sa ma lamuresc in legatura cu un contract de inchirere al unui spatiu comercial care a fost valabil 2 ani si a expirat la 1 mai ... (vezi toată discuția)
Contract de inchiriere mihaela495 mihaela495 Buna ziua, In calitate de proprietar (persoana fizica) am incheiat un contract de inchiriere cu un chiras (PJ). Contractul a fost inregistrat la Finante si ... (vezi toată discuția)