Am o intrebare de natura tehnica - e un subiect care, din cate cred, a fost studiat la Drept.
Acem doua categorii de personal: personal didactic (profesori, institutori, educatori) si personalul didactic auxiliar (inginer de sistem, secretara, bibliotecar, informatician, femeie de serviciu, muncitor samd).
Acum, avem o lege care defineste aceste doua categorii din invatamant. Deci sunt doua, desi lucreaz ain acelasi loc, cu aceiasi copii, ba chiar unii auxiliari paricipa efectiv la predare (informaticienii)
Avem o alta lege, un ordin al ministrului invatamantului, mai precis, care spune ca personalului didactic i se acorda 100% din contravaloarea transportului la scoala, daca lucreaza in mediu rural.
Legea nu scrie nimic de auxiliari Nici ca primesc, nici ca nu primesc. Cum este corect de interpretat acest lucru ? Auxiliarii primesc si ei contravaloarea, sau nu ?
Ca si argumente:
- pana in ianuarie au primit-o, insa erau specificiati clar in fosta lege, precum sa primesc aceasta contravaloare
- motivarea acestei cheltuieli facute de stat este stipulata in lege - in cazul in care primariile rurale nu au cum sa asigure cadrelor didactice conditii de cazare la nivel local, autoritatile sunt obligate sa plateasca acest transport. Or, de venit la scoala, cu acelasi autobuz vine si invartatorul, dar si inginerul de sistem, bibliotecara, secretara. Culmea, directorul de scoala care nu are de-a face cu copiii mai mult decat o femeie de serviciu (nepredand efectiv) intra in categoria personal didactic, deci argumentul ca doar cei care predau iau sunt recompensati, cade.
Asadar, auxiliarii ar trebui s aprimeasca aceasta plata pentru rural sau nu ? (si leg asta de interpretarea legii, nu de moralitate, de ce ar normal...)
Ei, problema este ca in unele zone primesc, in altele nu, dupa cum a interpretat fiecare primar si contabil legea. Sau lipsa unei lamuriri clare. Asadar, eu nu intreb despre realitate, ca pe asta o cunoastem, eu intreb despre cum se citeste corect. Am, asadar, un ordin al unui ministru care se refera la o categorie profesionala aflata in acel domeniu pe care el il conduce.
Ministrul da acelei categorii niste drepturi, motivarea fiind inclusa in textul ordinului, si anume facilitarea venirii cadrelor didactice la munca, IN CAZUL IN CARE PRIMARIILE RURALE UNDE ACESTEA LUCREAZA NU LE POT ASIGURA UN DOMICILIU.
Exact in aceasta situatie, deci fara domiciliu asigurat, sunt si auxiliarii.
Intrebarea mea este simpla. Faptul ca in ordinul ministrului se face referire clara doar la cadrele didactice si nu se specifica cadrele didactice auxiliare DESI ambele categorii vin exact la acelasi loc de munca (auxiliarii venind, de altfel, 9 ore pe zi, 5 zile pe saptamana, inclusiv in timpul vacantelor), deci acest fapt poate fi considerat ca auxiliarii NU primesc aceasta decontare (pe care o primeau pana la 31 decembrie) ?
Intreb, de asemenea, daca asa ceva incalca vreun alt text de lege, pentru ca suna a discriminare - unuia ii dai pentru motivele a si b, iar altuia, desi si el are de umblat pentru ca a si b, nu mai primeste.
Categoriile care lucreaza in invatamant sunt: cadrele didactice (profesorii, in principiu), cadrele didactice auxiliare (secretar, contabil, bibliotecar, informatician, laborant etc) si personalul nedidactic (bucatar, femeie de serviciu, paznic etc). Sunt adesea create confuzii intre notiuni. Evident, inclusiv in legi. In principiu, cadrele didactice se considera superioare celorlalte categorii si, de aceea, adeseori se ajunge la grave omisiuni si discriminari ale legii, inclusiv din partea sindicatelor care omit la negocieri unele categorii de lucratori din invatamant, a se vedea "celebra" legii a majorarii salariale cu 50% care NU se aplica personalului nedidactic.
Cele trei categorii sunt definite concret in Legea invatamantului si orice referire ulterioara se face tinandu-se seama de definirea lor. Prin urmare, legea nu prevede acordarea acelui spor nici cadrelor didactice auxiliare, nici personalului neidactic din invatamant.
"Asadar, auxiliarii ar trebui s aprimeasca aceasta plata pentru rural sau nu ? (si leg asta de interpretarea legii, nu de moralitate, de ce ar normal...)"
Eu nu mai fac parte din sistem si am fost sters cu aceste probleme ambigue, acum incerc sa deschid proces.
O sa va dau o parere interesanta privind FISA POSTULUI, contestati-o in Proces LITIGII DE MUNCA si ve-ti realiza de ave-ti un consilier si inteligent ca toate drepturile sunt incalcate si se pare siprescrise de noul cod si nu numai..
Eu acum asta caut, sa pun cap la cap ce sistemul actual a "descentralizat" ca drept de raspundere. Sa fi-ti iubita !
Legislatia muncii
elenae
Buna ziua, in anul 1997 am fost angajata in invatamat ca laborant, in anul 2003 am facut un curs de analist programator ajutor si scoala a facut solicitare la ... (vezi toată discuția)