avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 463 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Executarea silita a unui contract de lesing auto
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Executarea silita a unui contract de lesing auto

La data de 28.02.2008 am incheiat cu o firma de leasing un contract pentru achizitionarea unui autoturism, cu avans 30% si fara rata reziduala, pt. o perioada de 84 luni, rata lunara fiind de 160euro. In luna iunie 2009 am fost pensionat pe caz de boala situatie in care veniturile s-au diminuat cu cca. 50%. Am mai achitat in continuare ratele aferente pana la nivelul lunii sept. 2009. In sept. 2009 si oct. 2009 am transmis finantatorului faptul ca din motivele de mai sus nu mai am posibilitate de achitare a ratelor la nivelul initial solicitand solutii in acest sens fara a solicita rezilierea contractului. Mi s-a comunicat verbal ca nu exista nici o solutie de rezolvare situatie in care am solicitat sa predau autoturismul. La incheiere contractului am fost obligat sa semnez o declaratie prin care ma angajam ca la sfrsitul perioadei de leasing sa cumpar autoturismul , fara a mi se acorda dreptul de a opta , la sfarsitul contractului pentru returnarea autoturismului , prelungirea contractului, etc. Am cerut lamuriri reprezentantului firmei de leasing cu privire la unele clauze care mi s-au parut abuzive si de neinteles(reziliere unilaterala contract, daune-interese si alte efecte juridice ce s-ar naste prin rezilierea contractului din culpa mea) fiind sfatuit sa ma adresez sediului central din Bucuresti, cei cu care am semnat contractul de finantare refuzand sa dea orice explicatie. Deoarece nu aveam de gand sa renunt la autoturism ci sa-l pastrez, nu am mai solicitat nici o lamurire la Bucuresti si am semnat contractul.In luna februarie 2010, la domiciliul meu din mun. Galati s-au prezentat imputerniciti ai firmei de leasing, alta decat cea cu care am incheiat contractul, solicitandu-mi sa achit suma de cca. 40 mil. lei, reprezentand ratele aferente lunilor noiembrie 2009-februarie 2010 cu penalitatile aferente, desi solicitasem anterior sa nu se mai factureze, sau daca nu sa predau autoturismul. Deoarece nu dispuneam de suma solicitata, am incercat o reesalonare a acesteia dar care nu a fost acceptata. In aceasta situatie am predat autoturismul, pe baza de pv. de predare-primire si act de constatare tehnica, in prezenta unui reprezentant al suc. societatii de leasing din Galati . Autoturismul era in stare f. buna de functionare avand la bord, dupa doi ani de folosinta numai 15.000 km. parcursi.
Am recitit contractul de leasing constatand ca in cazul rezilierii acestuia din culpa exclusiva a utilizatorului acesta se obliga sa achite locatorului(finantatorului) daune - interese reprezentand valoarea de nou a autoturismului, respectiv toate ratele pana la sfrsitul contractului, mai putin valoarea avansului si a ratelor deja achitate. Am considerat ca aceasta clauza este abuziva si nelegala ceea ce va conduce la atacarea acesteia in instanta in cazul in care va fi activata de finantator.
Din data de 12.02.2010 si pana la data de 30.03.2011 nu am primit nici un fel de notificare de la societatea de leasing in sensul solicitarii achitarii unor debite la care sunt obligat precum si a consecintelor nerespectarii obligatiilor. In aceasta situatie deoarece timp de 1 an de zile nu am primit nicio solicitare din partea finantatorului am considerat ca bunul predat a fost valorificat corespunzator , obligatiile financiare fata de acesta s-au stins si am stat in pasivitate. In data de 30.03. 2011 am fost notificat prin e-mail de catre una din bancile la care am cont curent despre faptul ca veniturile au fost indisponibilizate, prin hold pe cont, la solicitarea unui executor judecatoresc din Galati, consecinta a titlului executoriu constituit prin contractul de leasing, pana la concurenta sumei de 18.124 lei si 6724 euro, deci peste 400 mil. lei.fara a se putea furniza alte date.
Am luat legatura atat cu executorul judecatoresc cat si cu reprezentantii societatii de leasing care mi-au transmis ca acestea sunt obligatiile ce deriva din contract, reprezentand rate neachitate pana la predarea bunului, cheltuieli legate de reposesia bunului(facturate impreuna cu alte cheltuieli, dupa rezilierea ctr.deci cand efectele juridice ale acestuia erau stinse), penalitati calculate pana pe 17.09.2010(ctr. reziliat in 12.02.2010, la predarea bunului), onorariu executor judecatoresc iar suma de 6724 euro reprezinta daune -interese constand in rate ramase de achitat pana la finalizarea ctr.
In concluzie:
- dupa predarea bunului in 12.02.2010 nu am mai avut cunostinta de nicio obligatie de plata fata de finantator desi erau cunoscute atat adresa de domiciliu, de corespondenta , e-mail, nr. tf. mobil deci suficiente date de contact , date care anterior au fost folosite intre noi;
- s-au emis facturi de plata contrar vointei mele, pt. perioada noiembrie 2009- februarie 2010 care au generat penalitati de intarziere;
- s-au emis facturi de plata si dupa rezilierea contractului respectiv in aprilie 2010 si mai 2010 desi contractul a fost reziliat din 12.02.2010 iar obligatiile facturate erau aferente clauzelor din contract ;
- s-au calculat penalitati de intarziere pana la 17.09.2010 fara a se preciza ce reprezinta aceasta data. De ce nu s-au calculat pana in prezent?
- de ce sunt obligat sa achit toate ratele ramase de plata fara a se deduce valoarea reala de piata a autoturismului si sa fiu cel mult obligat doar la plata diferentei dintre valoarea ramasa de achitat si valoarea reala de piata?
- de ce s-a preferat sa treaca atata timp pentru care s-au calculat penalitati, ce pot depasi cuantumul debitului, si nu am fost notificat de la data rezilierii ctr. respectiv din luna februarie 2010;
- s-a preferat sa se apeleze la o firma intermediara pentru reposesia bunului in loc sa mi se puna in vedere sa predau personal bunul si doar daca se constata ca sunt de rea- credinta sa se dispuna astfel. Pentru reposesia bunului mi s-a emis o fct. de plata de 2157 lei cu penalitatile aferente,ulterior rezilierii contractului, fara a sti cand este exigibila, daca este certa, etc.
Sintetizand, la data prezentei am toate conturile bancare blocate si sunt somat sa achit suma de cca. 50.000 lei(rate scadente neachitate, penalitati, daune-interese, onorariu executor). In total sunt obligat sa achit o suma mai mare decat valoarea de nou a autoturismului(avans, rate achitate si suma pretinsa de achitat) si am ramas si fara bunul in cauza.
Doresc sa stiu ce se poate face in aceasta situatie nestiind care este suma pe care sa o contest si in functie de aceasta sa timbrez o eventuala contestatie la executare. Deasemenea nu am posibilitate sa achit cautiunea in vederea suspendarii executarii pana la solutionarea contestatiei la executare.
Daca poprirea instituita asupra veniturilor din pensie pana la concurenta sumei solicitate, respectiv 1/3 din valoarea acestuia nemultumeste pe creditor , in sensul ca s-ar intinde pe mai multi ani acesta poate solicita executarea bunurilor imobiliare ce imi apartin? Precizez ca in prezent locuiesc impreuna cu mama mea intr-o garsoniera de 28 mp. fara sa am in proprietate alte bunuri mobile sau imobile. Tinand cont de faptul ca suprafata utila de locuit este sub valoarea minima de locuit prevazuta de lege poate face obiectul executarii silite imobiliare?
In speranta ca cele expuse sunt suficient de clare rog un punct de vedere din partea celor care s-au confruntat cu situatii similare.
Cel mai recent răspuns: Adriana Olteanu , Avocat 18:46, 10 Aprilie 2011
Formulati contestatie la executare in cadrul careia puteti face aparari de fond impotriva titlului executoriu intrucat nu este vorba de un titlu emis de o instanta judecatoreasca.
Taxa judiciara de timbru pentru contestatia la executare nu depaseste 194 lei.
Garsoniera poate face obiectul executarii silite numai daca este proprietatea dvs - integral sau o cota parte.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare leasing luciandragoi luciandragoi Buna ziua Am urmatoarea speta: - in decembrie 2006 am achizitionat un autoturism de la [editat] Leasing pe firma. - am platit facturile pana in luna martie ... (vezi toată discuția)
Probleme leasing stefanitaorzan stefanitaorzan Buna ziua Am un autoturism luat in leasing in decembrie 2007, pentru care am platit rate pana in mai 2009, an in care am intrat in litigiu cu ANAF proces ce a ... (vezi toată discuția)
Insolventa. data calcularii penalizarilor la leasing nico_mirea nico_mirea Un SRL intra in insolventa, procedura generala, reorganizare judiciara, in data de 21.10.2010. A avut doua contracte de leasing, amandoua reziliate in data de ... (vezi toată discuția)