avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cotract de munca perioada de proba
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cotract de munca perioada de proba

Daca o societate angajeaza o persoana in perioada de proba de o luna,ce fel de contract de munca trebuie sa intocmeasca ?Contract de munca pe perioada determinata ? In acest caz se depune Revisal cu o zi inainte de data inceperii lucrului?
Daca dupa luna de proba se hotaraste pastrarea acestui salariat,trebuie intocmit alt contract de munca ? Trebuie transmis din nou in Revisal ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:46, 27 Aprilie 2011
Perioada de proba poate fi pentru orice tip de contract.
Revisalul ,oricum se depune cu o zi inaintea inceperii activitatii, fie ca e contract pe perioada determinata sau nedeterminata. Pentru perioade scurte de timp se recomanda cim pe perioada determinata.La incetarea cim de drept, se poate prelungi cim , daca angajatorul doreste ,iar orice modificare se transmite pe RGES .
Capitolul VI - Contractul individual de munca pe durata determinata

Art. 80
(1) Prin derogare de la regula prevazuta la art. 12 alin. (1), angajatorii au posibilitatea de a angaja, in cazurile si in conditiile prezentului cod, personal salariat cu contract individual de munca pe durata determinata.
(2) Contractul individual de munca pe durata determinata se poate incheia numai in forma scrisa, cu precizarea expresa a duratei pentru care se incheie.
(3) Contractul individual de munca pe durata determinata poate fi prelungit si dupa expirarea termenului initial, cu acordul scris al partilor, dar numai inauntrul termenului prevazut la art. 82 si de cel mult doua ori consecutiv.

Art. 81
Contractul individual de munca poate fi incheiat pentru o durata determinata numai in urmatoarele cazuri:
a) inlocuirea unui salariat in cazul suspendarii contractului sau de munca, cu exceptia situatiei in care acel salariat participa la greva;
b) cresterea temporara a activitatii angajatorului;
c) desfasurarea unor activitati cu caracter sezonier;
d) in situatia in care este incheiat in temeiul unor dispozitii legale emise cu scopul de a favoriza temporar anumite categorii de persoane fara loc de munca;
e) in alte cazuri prevazute expres de legi speciale.

Art. 82
(1) Contractul individual de munca pe durata determinata nu poate fi incheiat pe o perioada mai mare de 18 luni.
(2) In cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui un salariat al carui contract individual de munca este suspendat, durata contractului va expira la momentul incetarii motivelor ce au determinat suspendarea contractului individual de munca al salariatului titular.

Art. 83
Salariatul incadrat cu contract individual de munca pe durata determinata poate fi supus unei perioade de proba, care nu va depasi:
a) 5 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mica de 3 luni;
b) 15 zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca cuprinsa intre 3 si 6 luni;
c) 30 de zile lucratoare pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni;
d) 45 de zile lucratoare in cazul salariatilor incadrati in functii de conducere, pentru o durata a contractului individual de munca mai mare de 6 luni.

Art. 84
(1) La expirarea contractului individual de munca pe durata determinata, pe locul de munca respectiv va fi angajat un salariat cu contract individual de munca pe durata nedeterminata.
(2) Dispozitiile alin. (1) nu sunt aplicabile:
a) in cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata este incheiat pentru a inlocui temporar un salariat absent, daca intervine o noua cauza de suspendare a contractului acestuia;
b) in cazul in care un nou contract individual de munca pe durata determinata este incheiat in vederea executarii unor lucrari urgente, cu caracter exceptional;
c) in cazul in care incheierea unui nou contract individual de munca pe durata determinata se impune pentru temeiurile prevazute la art. 81 lit. e);
d) in cazul in care contractul individual de munca pe durata determinata a incetat din initiativa salariatului sau din initiativa angajatorului, pentru o abatere grava sau abateri repetate ale salariatului.


Sursa: www.dreptonline.ro
1. Perioada de proba este inscrisa in CIM (fie pe perioada determinata fie pe perioada nedeterminata) la "L.Alte clauze: a) perioada de proba este de ...".
2. Deci perioada de proba face parte din perioada lucrata cu CIM, nu este separata.
3. Daca in timpul perioadei de proba nu se inceteaza CIM, acesta ramane valabil si nu trebuie intocmit un alt CIM.
Va multumesc mult tuturor pentru lamuriri.
Am sa intocmesc un CIM pe perioada nedeterminata,cu clauza perioada de proba de 30 zile. In cazul in care,dupa cele 30 zile,una dintre parti renunta la contract,ce documente trebuie intocmite pentru incetarea CIM ?
In cazul in care societatea nu are incheiat un contract cu un cabinet medical de medicina muncii,este suficieta adeverinta medicala de la medicul de familie ?

Alte discuții în legătură

Contract de munca si criteriile de evaluare dupa 1.5.2011 apetra apetra Conform ultimelor modificari aduse la Codul muncii, in momentul in care intocmim un contract individual de munca ar trebui sa introducem in contract, ... (vezi toată discuția)
Angajare pantial pantial Deschid un nou punct de lucru in comert si doresc sa angajez o persoana pentru o perioada de proba. Cum fac asta ? Multumesc pentru ajutor ! (vezi toată discuția)
Perioada de proba la cim 90 zile? Anamaria1313 Anamaria1313 Buna ziua, Dupa 2 zile de la angajare un salariat si-a divulgat salariul catre alti angajati, ceea ce este intrezis si acum trebuie luata o masura, corect ... (vezi toată discuția)