avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Impacarea partilor in proces penal
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Impacarea partilor in proces penal

Vreau sa ma ajutati cu urmatoare problema. Exista un proces penal in curs de desfasurare pentru violare de domiciliu,tulburarea linistii publice si ultraj contra bunelor moravuri, cu multe pagube materiale, dar si daune morale. Tin sa precizez ca sunt 5 reclamanti, vatamati, avand in total 100 zile spitalizare, si 5 inculpati.Principalul scop pe care il au reclamantii nu este pedepsirea vinovatilor cu inchisoarea, ci obligarea lor de a plati tot ce au stricat, dar si suferinta pricinuita, evenimentul producandu-se in timpul botezului copilului unui reclamant, inculpatii nefiind invitati.
Pentru ca unii din inculpati sunt recidivisti (unul iesind din inchisoare chiar in ziua evenimentului si mai avand de executat inca 2 ani), inculpatii au hotarat sa ofere suma de bani pe care au cerut-o reclamantii, cu scopul de a nu se mai continua procesul si pentru a nu fi condamnati.
Intrebarea este daca se poate rezolva acest proces asa? In cazul in care inculpatii platesc daunele, pot sa nu fie condamnati, daca se precizeaza acest lucru de catre reclamanti? Predarea banilor se va face in fata unui notar?
Va rog sa imi spuneti din experienta dvs., cum se poate rezolva acest caz mai usor pentru ambele parti. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 18:14, 11 Aprilie 2011
In cazul violarii de domiciliu efectuate de mai multe persoane impreuna, la fel ca si in cazul ultrajului, retragerea plangerii nu inlatura raspunderea penala.
Dar se poate ca inculpatii sa primeasca doar o amenda penala sau inchisoare cu suspendare? Sau cei care sunt recidivisti vor primi sigur inchisoare cu executare? Exista vreo alta solutie de a se rezolva procesul in mod amiabil si fara inchisoare?
pentru cei recidivisti sunt slabe sanse sa scape de inchisoare cu executare si asta o stiu si ei deja.
important este ca prin recuperarea prejudiciului si prin conduita ulterioara sa scape mai usor adica sa primeasca o condamnare mai mica.
cel ce abia se liberase depinde ce rest mai avea de executat.
Procesul nu se poate rezolva in mod amiabil, cum spuneti dumneavoastra, adica impacarea partilor nu este posibila. Recidivistii trebuiau sa se gandeasca la asta inainte de a savarsi alte infractiuni, iar acum vor suporta consecintele si odata ce au incercat sa se impace cu dumneavoastra in mod clar stiu ce ii asteapta.
Nu vor scapa cu o amenda penala, iar pt o pedeapsa cu suspendarea executarii avocatul lor va avea mult de lucru si este putin probabil ca va reusi deoarece avem asa: violare de domiciliu, tulburarea linistii publice, ultraj contra bunelor moravori si vatamare corporala (nu ne-ati lamurit cate zile de spitalizare are fiecare persoana, deoarece acestea nu se aduna din partea tuturor pers vatamate). Poate principalul scop al reclamantilor nu este pedepsirea inculpatilor cu inchisoarea, dar justitia va avea altceva de spus in aceasta situatie.
Ca un sfat pt inculpati ar fi ca acestia sa acopere prejudiciul cat mai repede, sa recunoasca fapta, sa coopereze cu organele de cercetare si sa aiba o atitudine de regret pt a putea obtine o pedeapsa cat mai mica.
Va multumesc mult pentru raspunsuri!
Zilele de ingrijiri medicale sunt de: 45 zile/pers, 25 zile/pers, 15 zile/pers, si respectiv 15 zile/pers.
Inca o intrebare mai am: in cazul in care vor fi condamnati, mai sunt sanse de a plati daunele produse? Daca nu au banii necesari, judecatorul poate da o pedeapsa mai mare de inchisoare si sa nu mai plateasca pagubele? As vrea sa stiu cum se pot recupera banii de la ei, in cazul in care nu vor sa plateasca si prefera inchisoarea?
Ultima modificare: Luni, 11 Aprilie 2011
mihaela1985, utilizator

Alte discuții în legătură

Arestare sau nu? frusin frusin Va rog sa ma ajutati si pe mine ptr. a intelege daca vrunul din ei au inchisoare sau toti sant cu suspendare.Solutie: Dec.963/Admite recursul declarat de ... (vezi toată discuția)
Speta musceleanul musceleanul BUNA-ZiUA! De 2 zile incerc sa rezolv aceasta speta si nu reusesc, motiv pentru care am apelat la dumneavoastra ... (vezi toată discuția)