avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 709 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul de maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul de maternitate

Buna ziua.

Sunt in a 32-a sapt. de sarcina si azi am fost la medicul de familie pentru a-mi lua concediu medical de sarcina si lauzie. Mi s-a dat insa o declaratie pe care sa o completez prin care sa declar ca sunt de acord cu dispozitiile art. 292 cod penal si ca pe per. valabilitatii sa fiu prezenta la domiciliu intre interv, 08:00 - 11:00, 12:00 - 17:00 si 18:00 - 20:00.
Sa inteleg ca sunt obligata sa semnez declaratia si sa fiu prezenta in acele intervale, altfel imi pierd concediul?
Cel mai recent răspuns: suciugeorgeta , utilizator 18:35, 13 Aprilie 2011
1. Din pacate asa cere OUG 158/2005, sa semnati acea declaratie.
2. Dar medicul ar trebui sa stie ca graviditatea nu este o boala iar femeii gravide ii este chiar recomandat sa nu stea in casa, sa faca miscare, sa iasa la aer.
3. Pana acum nu am auzit ca o gravida sa fie verificata acasa de angajator, asa ca sa nu va faceti griji. Graviditatea se vede deci nu mai este nevoie sa va controleze acasa sa vada daca sunteti gravida.
Este obligatoriu ca,concediu de maternitate sa fie 126 zile?sau este obligatoriu doar sa aiba cel putin 42 zile dupa nastere?daca inainte de nastere a avut 45 zile concediu si dupa nastere 42 zile are ceva????
1. Daca sanatatea dvs. si a copilului permite puteti sa nu luati deloc concediu de maternitate.
2. Dar tot pentru sanatatea mamei si a copilului legiuitorul a prevazut cel putin 42 de zile de lauzie.
3. Impreuna cu medicul stabiliti cum si cat concediu de maternitate doriti sa luati.
4. Singura problema ar fi numai in cazul in care veti dori sa intrati in CCC. Acesta se acorda numai dupa expirarea celor 126 de zile de concediu de maternitate (chiar daca nu l-ati efectuat) dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.
Multumesc foarte frumos.
Si inca o intrebare:
In concediu de sarcina are voie angajatorul sa imi mai ceara sa muncesc? Adica daca refuz sa muncesc de acasa, se poate ca el sa nu imi dea salariul la timp sau salariul intreg?
1. Pe timpul cat sunteti in concediu de maternitate (sarcina si lauzie) aveti CIM suspendat, adica dvs. sunteti tot salariata firmei respective numai ca nu prestati munca si nu primiti salariu.
2. Asadar nu trebuie sa munciti in perioada de concediu de maternitate.
3. Pe perioada concediului de maternitate, pe baza certificatului medical, angajatorul va calculeaza si va plateste o indemnizatie (conform OUG 158/2005) pe care o recupereaza integral de la Casa de Asigurari de Sanatate.

Alte discuții în legătură

Concediu de lauzie obligatoriu roxyyana roxyyana Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cu cateva aspecte legate de situatia in care ma aflu si anume: sunt gravida in luna a 9 urmand sa nasc pe la sfarsitul ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Buna ziua ! Va supun atentiei urmatoarea problema ; o salariata naste pe data de 15.06.2016, iar concediul de maternitate il incepe cu 01.06.2016. Este ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate persoane cu handicap stefan31 stefan31 buna ziua Avem o problema sotia este insarcinate in 6 luni si o saptamana avand o problema de handicap . conform art. 24 lit c legea 185/2005 care este in ... (vezi toată discuția)