avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu crestere copil

Buna ziua ! Va supun atentiei urmatoarea problema ; o salariata naste pe data de 15.06.2016, iar concediul de maternitate il incepe cu 01.06.2016. Este obligatoriu sa intre in concediul de crestere a copilului, dupa cele 42 de zile de la nasterea copilului, sau poate incepe dupa expirarea celor 126 de zile de concediu de maternitate ? Multumesc frumos !
Cel mai recent răspuns: LIVIU NISTEA , utilizator 13:35, 26 Iulie 2016
Este obligatorie efectuare celor 42 de zile de concediu postnatal.

OUG 96/2003
art. 16
Pentru protecţia sănătăţii lor şi a copilului lor, după naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu de lăuzie, în condiţiile prevăzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lăuzie stabilit prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

Concediul de lăuzie obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamă are obligaţia să îl efectueze după naştere, în cadrul concediului pentru sarcină şi lăuzie cu durată totală de 126 de zile, de care beneficiază salariatele în condiţiile legii.

OUG 158/2005
art.24
....
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
Multumesc mult pentru raspuns. M-ar interesa si daca poate incepe concediul pentru cresterea copilului dupa consumarea celor 126 de zile. Multumesc!
Da, poate intra in CCC dupa terminarea concediului de maternitate.
Mii de multumiri !
Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:

a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;

b) începând cu data naşterii copilului, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã, în cazul persoanelor care nu îndeplinesc condiţiile, conform legii, pentru acordarea concediului de maternitate şi a indemnizaţiei aferente;
...

Alte discuții în legătură

Concediu de crestere si ingrijire copii conditie 126 de zile concediu maternal? tteo23 tteo23 Buna ziua Am o problema cu angajatorul . Pune conditia ca sa intru in concediul de crestere si ingrijire copil dupa ce fac 126 de zile de concediu post ... (vezi toată discuția)
Data intrare concediu crestere copil ioana.atom ioana.atom Buna ziua. Sunt in concediu de maternitate din data de 01.01.2018, am luat cele 126 de zile (prenatal si postnatal). Am nascut pe 04.03 si as mai avea din ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate persoane cu handicap stefan31 stefan31 buna ziua Avem o problema sotia este insarcinate in 6 luni si o saptamana avand o problema de handicap . conform art. 24 lit c legea 185/2005 care este in ... (vezi toată discuția)