avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 862 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu de crestere si ingrijire copii conditie 126 ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu de crestere si ingrijire copii conditie 126 de zile concediu maternal?

Buna ziua
Am o problema cu angajatorul .
Pune conditia ca sa intru in concediul de crestere si ingrijire copil dupa ce fac 126 de zile de concediu post natal si pre natal .( am putine zile de concediu pt ca am fost internata in spita )
Eu as vrea sa intru dupa 43 de zile de la nastere in concediu de crestere si ingrijire copil pt ca am doi copii si beneficiez de mai multi bani .
Sunt obligata sa stau 126 de zile in concediu post si prenatal si pe urma sa cer crestere si ingrijire?
Daca nu sunt obligata , si sunt obligata la 42 de zile de concediu de maternitate , ce lege reglementeaza aceasta conditie ? ca sa arat angajatorului .
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:07, 2 Februarie 2017
Sunteti obligata numai la efectuarea celor 42 de zile de concediu postnatal.

OUG 158/2005
art.24
...
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
.....

OUG 96/2003
art.16
Pentru protecţia sănătăţii lor şi a copilului lor, după naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu de lăuzie, în condiţiile prevăzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lăuzie stabilit prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.

Norme de aplicare a OUG 111/2010
art.23
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine după cum urmează:
a) începând cu ziua următoare celei în care încetează, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptăţită care solicită dreptul, dacă cererea este depusă în termen de 60 de zile lucrătoare de la acea dată;
.......

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Data intrare concediu crestere copil ioana.atom ioana.atom Buna ziua. Sunt in concediu de maternitate din data de 01.01.2018, am luat cele 126 de zile (prenatal si postnatal). Am nascut pe 04.03 si as mai avea din ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Buna ziua ! Va supun atentiei urmatoarea problema ; o salariata naste pe data de 15.06.2016, iar concediul de maternitate il incepe cu 01.06.2016. Este ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc peste 2 saptamani. Ma simt bine si doresc sa merg la serviciu cat mai mult. Sunt obligata sa iau concediu ... (vezi toată discuția)