avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu maternitate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu maternitate

Buna seara,
Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc peste 2 saptamani. Ma simt bine si doresc sa merg la serviciu cat mai mult. Sunt obligata sa iau concediu prenatal sau pot sa oprez doar pentru cela 42 de zile de concediu postnatal? Este obligatoriu ca perioadele de concediu pre si post natal sa totalizeze cele 126 zile sau pot opta doar pt 42 zile postnatal si atat? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: maria_3008 , utilizator 11:28, 11 Septembrie 2017
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Puteti opta numai pentru concediu postnatal de minim 42 de zile care este obligatoriu.
Ultima modificare: Duminică, 10 Septembrie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
Multumesc pentru raspuns. Va rog sa imi spuneti care este legea care certifica cele spuse de dvs. Eu nu reusesc sa o gasesc si nu vreau sa am probleme la depunerea documentelor pentru indemnizatia de crestere copil.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
OUG 158/2005
art.24
(1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.
....

OUG 96/2003
art.2
În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite după cum urmează:
....
g) concediul de lăuzie obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamă are obligaţia să îl efectueze după naştere, în cadrul concediului pentru sarcină şi lăuzie cu durată totală de 126 de zile, de care beneficiază salariatele în condiţiile legii;
....

art.16
Pentru protecţia sănătăţii lor şi a copilului lor, după naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu de lăuzie, în condiţiile prevăzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lăuzie stabilit prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu crestere copil ioana_profesor ioana_profesor buna ziua, doresc sa stiu daca, intre concediul prenatal + cel de lauzie (total 126 zile) si concediul de ingijire copil (cel de doi ani, care presupune ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal postnatal mikaemy mikaemy Buna ziua!Va rog sa ma ajuta-ti daca se poate raspunzandu-mi la urmatoarea intrebare :Este posibil sa stau in concediu prenatal+postnatal mai putin de 126 de ... (vezi toată discuția)
Concediu post-natal Florea3 Florea3 Buna.As dori sa va întreb in legătura cu concediul post natal.Eu sunt Inca in prenatal si luna asta ar trebui sa nasc.am lucrat mai putin de un an si nu ... (vezi toată discuția)