avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 426 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil

buna ziua, doresc sa stiu daca, intre concediul prenatal + cel de lauzie (total 126 zile) si concediul de ingijire copil (cel de doi ani, care presupune suspendarea contractului de munca) se poate lua restul de concediu de odihna aferent anului in curs, sau daca este obligatoriu prin lege sa se ia concediu ingrijire copil imediat dupa cel de 126 de zile. daca exista si un articol de lege in aceasta directie (sau ordonanta, sau regulament de aplicare a unei legi, etc.) v-as ruga sa imi spuneti si care este acesta. va multumesc
Ultima modificare: Joi, 9 Martie 2017
ioana_profesor, utilizator
Cel mai recent răspuns: ioana_profesor , utilizator 08:55, 13 Martie 2017
Se poate lua concediu de odihna intre cele doua concedii , dar nu vad oportunitatea.

Obligativitatea se refera numai la efectuarea concediului postnatal (minin 42 de zile).
Ultima modificare: Joi, 9 Martie 2017
Cornel Vasile, Consilier juridic
multumesc pentru raspuns. aveti cumva si un articol de lege la care sa pot face referire, va rog? multumesc
Art. 144 C.mun.
(1) Dreptul la concediu de odihna anual platit este garantat tuturor salariatilor.
(2) Dreptul la concediu de odihna anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renuntari sau limitari.


OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:
Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamã are obligaţia sã îl efectueze dupã naştere, în cadrul concediului pentru sarcinã şi lãuzie cu duratã totalã de 126 de zile, de care beneficiazã salariatele în condiţiile legii;
...

Art. 16. - Pentru protecţia sãnãtãţii lor şi a copilului lor, dupã naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, în condiţiile prevãzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lãuzie stabilit prin OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate.


Normele de aplicare a OUG 158/2005
Art. 4.
(1) Concediul postnatal obligatoriu, prevãzut la art. 2 lit. g) din ordonanţa de urgenţã, cuprinde perioada primelor 42 de zile calendaristice dupã data naşterii copilului, din timpul concediului de sarcinã şi lãuzie, acordat conform prevederilor OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate.

(2) Pe perioada concediului postnatal obligatoriu, mama beneficiazã de indemnizaţie pentru maternitate, acordatã în condiţiile OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, în baza certificatului de concediu medical eliberat conform reglementãrilor legale în vigoare.

(3) Pentru protecţia sãnãtãţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor sã permitã salariatelor sã revinã la locul de muncã în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.
......
multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal postnatal mikaemy mikaemy Buna ziua!Va rog sa ma ajuta-ti daca se poate raspunzandu-mi la urmatoarea intrebare :Este posibil sa stau in concediu prenatal+postnatal mai putin de 126 de ... (vezi toată discuția)
Concediu pre si post natal Tinapincky Tinapincky Buna ziua. Am o nelamurire. Sunt insarcinata in 32 de saptamani si as dori sa stiu daca este obligatoriu sa iau concediul pre/post natal sau pot lucra pana in ... (vezi toată discuția)
Concediu de lauzie obligatoriu roxyyana roxyyana Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cu cateva aspecte legate de situatia in care ma aflu si anume: sunt gravida in luna a 9 urmand sa nasc pe la sfarsitul ... (vezi toată discuția)