avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu pre si post natal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu pre si post natal

Buna ziua. Am o nelamurire. Sunt insarcinata in 32 de saptamani si as dori sa stiu daca este obligatoriu sa iau concediul pre/post natal sau pot lucra pana in ziua nasterii si apoi sa intru direct in concediul de crestere copil de 2 ani.

Multumesc mult!

Cel mai recent răspuns: Tinapincky , utilizator 17:35, 31 Martie 2013
1. Singura obligatie este sa luati cele 42 de zile de postnatal (lauzie).

2. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamã are obligaţia sã îl efectueze dupã naştere, în cadrul concediului pentru sarcinã şi lãuzie cu duratã totalã de 126 de zile, de care beneficiazã salariatele în condiţiile legii;
...

Art. 16. - Pentru protecţia sãnãtãţii lor şi a copilului lor, dupã naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, în condiţiile prevãzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lãuzie stabilit prin OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate.

3. Din Normele de aplicare a OUG 96/2003:

Art.4
...
(3) Pentru protecţia sãnãtãţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor sã permitã salariatelor sã revinã la locul de muncã în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.
...

4. Dupa cele 42 de zile de la nastere puteti solicita concediu crestere copil (CCC).
Va multumesc mult pentru raspuns

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu maternitate maria_3008 maria_3008 Buna seara, Sunt insarcinata si urmeaza sa nasc peste 2 saptamani. Ma simt bine si doresc sa merg la serviciu cat mai mult. Sunt obligata sa iau concediu ... (vezi toată discuția)
Cele 42 de zile de concediu de lauzie sunt obligatorii andreea-29 andreea-29 as avea si eu o intrebare referitore la cele 42 de zile de concediu de lauzie. eu am nascut in 22 februarie si nu m-iam scos concediu de lauzie, as vrea sa ... (vezi toată discuția)
Prenatal Lasa Lasa Este obligatorie luarea celor 126 de zile de concediu pre si post natal. Sau doar cele 42 de zile de concediu de lauzie. Multumesc (vezi toată discuția)