avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... cele 42 de zile de concediu de lauzie sunt obligatorii
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

cele 42 de zile de concediu de lauzie sunt obligatorii

as avea si eu o intrebare referitore la cele 42 de zile de concediu de lauzie. eu am nascut in 22 februarie si nu m-iam scos concediu de lauzie, as vrea sa stiu sunt obligatorii ?
MULTUMESC ANTICIPAT!
Cel mai recent răspuns: andreea-29 , utilizator 12:12, 11 Martie 2016
Da, cele 42 de zile de dupa nastere sunt obligatorii.
Si daca nu leam scos din 22 februarie si nici nu vreau sa le scot ar mai fi si alte posibilitati , o declaratie pe propria raspundere?
1. - Daca a trecut asa de mult timp nu mai puteti face nimic acum.
- Cine v-a cerut sa justificati ca nu ati luat concediul de lauzie si v-a cerut declaratie?

2. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamã are obligaţia sã îl efectueze dupã naştere, în cadrul concediului pentru sarcinã şi lãuzie cu duratã totalã de 126 de zile, de care beneficiazã salariatele în condiţiile legii;
...

Art. 16. - Pentru protecţia sãnãtãţii lor şi a copilului lor, dupã naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal...


3. Din Normele de aplicare a OUG 96/2003:

Art. 4
...
(3) Pentru protecţia sãnãtãţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor sã permitã salariatelor sã revinã la locul de muncã în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.

4. Pentru nerespectarea celor de mai sus nu se prevad sanctiuni.
mai mult as vrea sa stiu daca ma afecteaza cu ceva la depunerea hartiilor pentru indemnizatia de crestere a copilului!
Deoarece indepliniti conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate veti putea solicita concediu crestere copil (CCC) cel mai devreme incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului.

Alte discuții în legătură

Postnatal obligatoriu? eleonard eleonard Concediul de 42 de zile de dupa nastere este obligatoriu ca sa intri apoi in concediul de crestere a copilului sau este doar un drept la care putem renunta? ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal ggami ggami Buna seara! As dori sa stiu de cate sapt de sarcina se poate intra in prenatal. Daca am 30 de sapt si 2 zile si imi iau 3 zile de medical(pt copilul de trei ... (vezi toată discuția)
Concediu pre si post natal Tinapincky Tinapincky Buna ziua. Am o nelamurire. Sunt insarcinata in 32 de saptamani si as dori sa stiu daca este obligatoriu sa iau concediul pre/post natal sau pot lucra pana in ... (vezi toată discuția)