as avea si eu o intrebare referitore la cele 42 de zile de concediu de lauzie. eu am nascut in 22 februarie si nu m-iam scos concediu de lauzie, as vrea sa stiu sunt obligatorii ?
MULTUMESC ANTICIPAT!
1. - Daca a trecut asa de mult timp nu mai puteti face nimic acum.
- Cine v-a cerut sa justificati ca nu ati luat concediul de lauzie si v-a cerut declaratie?
2. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:
Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
g) concediul postnatal obligatoriueste concediul de 42 de zile pe care salariata mamã are obligaţia sã îl efectueze dupã naştere, în cadrul concediului pentru sarcinã şi lãuzie cu duratã totalã de 126 de zile, de care beneficiazã salariatele în condiţiile legii;
...
Art. 16. - Pentru protecţia sãnãtãţii lor şi a copilului lor, dupã naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal...
3. Din Normele de aplicare a OUG 96/2003:
Art. 4
...
(3) Pentru protecţia sãnãtãţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor sã permitã salariatelor sã revinã la locul de muncã în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.
4. Pentru nerespectarea celor de mai sus nu se prevad sanctiuni.
Deoarece indepliniti conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate veti putea solicita concediu crestere copil (CCC) cel mai devreme incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului.
Concediu prenatal
ggami
Buna seara! As dori sa stiu de cate sapt de sarcina se poate intra in prenatal.
Daca am 30 de sapt si 2 zile si imi iau 3 zile de medical(pt copilul de trei ... (vezi toată discuția)