avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 602 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu prenatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu prenatal

Buna seara! As dori sa stiu de cate sapt de sarcina se poate intra in prenatal.
Daca am 30 de sapt si 2 zile si imi iau 3 zile de medical(pt copilul de trei ani), imi zicea cineva ca s-ar putea sa ma bage direct in prenatal, desi eu inca mai doresc sa merg la serviciu.
va multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:58, 28 Iunie 2015
Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23.
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...

Art. 24.
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.

(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...
Nu sunteti obligata sa intrati in concediu prenatal , daca nu doriti asa ceva.
Obligativitatea consta in efectuarea celor 42 de zile de concediu postnatal pentru a se putea intra in CCC.
1. Se poate intra in concediu crestere copil (CCC) si fara a efectua cele 42 de zile obligatorii de concediu de lauzie.

2. - Daca mama copilului indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate atunci CCC se acorda incepand ci a 43-a zi de nasterea copilului.
- Daca mama copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate atunci CCC se acorda incepand cu data nasterii copilului.

3. Conform OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã si a Normelor de aplicare a ei:

"concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamã are obligaţia sã îl efectueze dupã naştere, în cadrul concediului pentru sarcinã şi lãuzie cu duratã totalã de 126 de zile, de care beneficiazã salariatele în condiţiile legii".

"Pentru protecţia sãnãtãţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor sã permitã salariatelor sã revinã la locul de muncã în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu".
Ultima modificare: Duminică, 28 Iunie 2015
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Postnatal LIVIA RIBIGAN LIVIA RIBIGAN buna ziua as dori sa stiu daca ma pot obliga sa nu efectuez toate cele 126 zile de concediu pre si postnatal.sunt insarcinata in 37 sapt si voi face cam 65 ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil dellaRocca dellaRocca URGENT speta : sotia a beneficiat de 3 zile concediu prenatal, a 4a a nascut, si apoi a terminat cele 42 zile obligatorii si vrea sa intre la serviciu, ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal/postnatal roxana11277 roxana11277 Buna ziua, concediul prenatal/postnatal am inteles ca se plateste de catre angajator, daca eu am poprire pe salariu asta inseamna ca se executa poprirea si iau ... (vezi toată discuția)