avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu crestere copil

URGENT speta :
sotia a beneficiat de 3 zile concediu prenatal, a 4a a nascut, si apoi a terminat cele 42 zile obligatorii si vrea sa intre la serviciu, urmand ca sotul sa beneficieze de concediul de crestere a copilului.
Este ea obligata neaparat sa stea cele 126 zile in concediu (adica acelea 3 de prenatal + cele 42 + restul pana la 126)_si abia dupa aceea sa poata intra sotul in concediu, sau legea obliga doar pt cele 42 de lauzie si atat ???
Cel mai recent răspuns: dellaRocca , utilizator 21:01, 24 August 2012
Doar 42 de zile de concediu postnatal sunt obligatorii,prima zi de postnatal fiind socotita ziua nasterii copilului.
Cf.art.43(1)din Norme60/32/2006:
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcină şi lăuzie pe o perioadă de 126 de zile calendaristice, perioadă în care beneficiază de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere. Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.

De asemenea,in cf. cu prevederea art.2litg din OUG96/2003:

g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mama are obligatia sa il efectueze dupa nastere, in cadrul concediului pentru sarcina si lauzie cu durata totala de 126 de zile, de care beneficiaza salariatele in conditiile legii;
Ultima modificare: Miercuri, 22 August 2012
ContSters136493, utilizator
multam frumos, asta era ceea ce credeam si eu, doar ca nu eram foarte convins... multumesc mult !!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal ggami ggami Buna seara! As dori sa stiu de cate sapt de sarcina se poate intra in prenatal. Daca am 30 de sapt si 2 zile si imi iau 3 zile de medical(pt copilul de trei ... (vezi toată discuția)
Postnatal LIVIA RIBIGAN LIVIA RIBIGAN buna ziua as dori sa stiu daca ma pot obliga sa nu efectuez toate cele 126 zile de concediu pre si postnatal.sunt insarcinata in 37 sapt si voi face cam 65 ... (vezi toată discuția)
Concediu sarcina si lauzie oanabitta oanabitta Buna ziua am citit undeva astfel concediu de sarcina este de 63 zile calendaristice si 63 de zile cel de lauzie . Ce ma intereseaza pe mine daca pot acumula ... (vezi toată discuția)