avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... postnatal obligatoriu?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

postnatal obligatoriu?

Concediul de 42 de zile de dupa nastere este obligatoriu ca sa intri apoi in concediul de crestere a copilului sau este doar un drept la care putem renunta? pot sa nu iau concediul? Medicul de familie nu poate sa imi scrie concediul pentru ca nu am card activ. Nu pot intra in ccc direct?Presupun ca daca am inregistrat venituri ultimii ani am dreptul la concediu si indemnizatie oricum chiar daca nu trec pe la doctor. . .
Cel mai recent răspuns: eleonard , utilizator 14:01, 7 Mai 2015
Buna seara,
Conf art 16 din OUG 96/2003 si art 24 alin 2 din OUG 158/2005 e obligatorie efectuarea a minim 42 de zile calendaristice din concediul de lauzie (postnatal).
si daca nu am medic de familie nu beneficiez de indemnizatie? nu prea vad legatura. Ce treaba are medicul cu asta ca doar nu el da ccc? Si ce treaba ar casa de asigurari de sanatate ca nu casa de asigurari da ccc. Dar daca asta e legea nu avem decat sa ne supunem, nu?.. multumesc pentru raspuns.
exista cumva vreo solutie la problema asta? daca medicul nu imi poate da concediul pentru ca nu am card desi am platit contributiile la casa de asigurari ce pot sa fac ca sa intru totusi in ccc? Pot plati cumva undeva acest concediu de 42 de zile?
1. Puteti beneficia de concediu crestere copil (CCC) chiar daca nu aveti medic de familie dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului pentru ca dvs. indepliniti conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate.

2. Medicul de familie face un exces de zel deoarece gravidele si lauzele sunt asigurate la sanatate si fara sa plateasca contributiile.

3. Din Normele de aplicare a OUG 96/2003 prtvind protectia maternitatii la locul de munca:

Art. 4
...
(3) Pentru protecţia sãnãtãţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor sã permitã salariatelor sã revinã la locul de muncã în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.

4. - In aceste 42 de zile puteti sa va luati un concediu fara plata daca nu reusiti sa convingeti pe medicul de familie sa va dea certificat de concediu postnatal.
- Puteti face o sesizare la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

5. Incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului puteti solicita CCC si indemnizatia aferenta.
va multumesc frumos pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de lauzie obligatoriu roxyyana roxyyana Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti cu cateva aspecte legate de situatia in care ma aflu si anume: sunt gravida in luna a 9 urmand sa nasc pe la sfarsitul ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal ggami ggami Buna seara! As dori sa stiu de cate sapt de sarcina se poate intra in prenatal. Daca am 30 de sapt si 2 zile si imi iau 3 zile de medical(pt copilul de trei ... (vezi toată discuția)
Cele 42 de zile de concediu de lauzie sunt obligatorii andreea-29 andreea-29 as avea si eu o intrebare referitore la cele 42 de zile de concediu de lauzie. eu am nascut in 22 februarie si nu m-iam scos concediu de lauzie, as vrea sa ... (vezi toată discuția)