avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 436 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu de lauzie obligatoriu
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu de lauzie obligatoriu

Buna ziua,

Va rog sa ma lamuriti cu cateva aspecte legate de situatia in care ma aflu si anume: sunt gravida in luna a 9 urmand sa nasc pe la sfarsitul lunii martie, hotarand in urma unor calcule sa intre tatal in Concediu Crestere Copil timp de 12 luni!

Intrebarea mea este:
"Dupa cat timp poate tatal sa intre in concediul de cresterea copilului de la nasterea copilului?(dupa cele 5 zile de la stat obligatorii si cele 10 ca a urmat si cursul pt ingrijire copil-deci 15 zile sau dupa cele 43 de lauzie ale mamei, desi mama (adica eu) nu vrea sa-si ia acest concediu de lauzie avand contract de munca pe 2 ore si putand ajunge la o intelegere cu angajatorul.(se poate face o declaratie pe propria raspundere catre anagajator ca refuza aceste 43 de zile obligatorii de lauzie?!) si tatal sa-si ia CCC imediat dupa cele 15 zile de la stat sau chiar de la nasterea copilului?!

Ideea este daca este daca exista vreo solutie legala in care mama sa renunte sau sa nu fie obligata la concediul de lauzie si totodata nici angajatorul sa nu fie sanctionat?!


Multumesc frumos!

Cu mare interes astept raspunsul dvs.

Cel mai recent răspuns: Mary1404 , utilizator 14:10, 8 Ianuarie 2018
1. Din OUG 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã:

Art. 2. - În sensul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţã, termenii şi expresiile de mai jos sunt definite dupã cum urmeazã:
...
g) concediul postnatal obligatoriu este concediul de 42 de zile pe care salariata mamã are obligaţia sã îl efectueze dupã naştere, în cadrul concediului pentru sarcinã şi lãuzie cu duratã totalã de 126 de zile, de care beneficiazã salariatele în condiţiile legii;
...

Art. 16. - Pentru protecţia sãnãtãţii lor şi a copilului lor, dupã naştere, salariatele au obligaţia de a efectua minimum 42 de zile de concediu postnatal, în condiţiile prevãzute la art. 2 lit. g) şi în cadrul concediului pentru lãuzie stabilit prin OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate.


2. Din Normele de aplicare a OUG 158/2005

Art. 4.
(1) Concediul postnatal obligatoriu, prevãzut la art. 2 lit. g) din ordonanţa de urgenţã, cuprinde perioada primelor 42 de zile calendaristice dupã data naşterii copilului, din timpul concediului de sarcinã şi lãuzie, acordat conform prevederilor OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate.

(2) Pe perioada concediului postnatal obligatoriu, mama beneficiazã de indemnizaţie pentru maternitate, acordatã în condiţiile OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, în baza certificatului de concediu medical eliberat conform reglementãrilor legale în vigoare.

(3) Pentru protecţia sãnãtãţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor sã permitã salariatelor sã revinã la locul de muncã în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu.

3. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 23.
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie, pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate.
...

Art. 24.
(1) Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere.

(2) Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
...

4. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia pentru cresterea copiilor:

Art. 15
(1) Drepturile prevazute de prezenta ordonanta de urgenta reprezentand indemnizatii si stimulent de insertie se stabilesc dupa cum urmeaza:

a) incepand cu ziua urmatoare celei in care inceteaza, conform legii, concediul de maternitate, daca cererea este depusa in termen de 60 de zile lucratoare de la acea data;
...

5. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 23.
(1) Dreptul reprezentând indemnizaţia pentru creşterea copilului se cuvine dupã cum urmeazã:

a) începând cu ziua urmãtoare celei în care înceteazã, conform legii, concediul de maternitate, dar nu mai devreme de a 43-a zi de la data naşterii copilului, indiferent de persoana îndreptãţitã care solicitã dreptul, dacã cererea este depusã în termen de 60 de zile lucrãtoare de la acea datã;
...

6. Asadar:
- mama copilului este obligata sa ia macar concediul postnatal minim de 42 de zile de la nasterea copilului;
- angajatorul nu are voie sa p[rimeasca la serviciu lauza decat incepand cu a 43 zi de la nastere copilului;
- tatal copilului poate solicita CCC dupa terminarea concediului de maternitate de catre mama dar nu mai devreme de a 43-a zi de la nasterea copilului.




Multumesc frumos. M-am lamurit acum!

Daca ma mai puteti ajuta acum cu o rugaminte.. In ce sectiune pot gasi, daca nu se poate raspunde tot aici, cum se intocmeste/calculeaza acest concediu de lauzie, care este demersul in general?!

Multumesc frumos!
1. Medicul ginecolog din spitalul unde nasteti sau medicul de familie va elibereaza certificatul medical pe care il prezentati (dupa ce este vizat de medicul de familie) la angajator care il calculeaza si il plateste.

2. - Indemnizatia pentru concediul de maternitate (sarcina si lauzie) este de 85% din baza de calcul.
- Baza de calcul este formata din veniturile brute pe cele 6 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediu de maternitate

3. - Se aduna veniturile brute pe cele 6 luni, suma se imparte la numarul de zile lucratoare si se obtine media zilnica a bazei de calcul (Mzbc).
- Mzbc se inmulteste cu 85% si se obtine indemnizatia zilnica pentru concediul de maternitate (Izcm).
- Izcm se inmulteste cu numarul de zile lucratoare din certificatul medical si se obtine indemnizatia de concediu de maternitate pe perioada (luna) respectiva.
- Daca doriti mai multe amanunte cititi OUG 158/2005 si Normele de aplicare a ei.
Multumesc frumos de raspunsurile prompte si lamuritoare!
Pentru protecţia sãnãtãţii mamei şi a copilului este interzis angajatorilor sã permitã salariatelor sã revinã la locul de muncã în cele 42 de zile de concediu postnatal obligatoriu. Mai e valabil ? Multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Renuntarea la concediul de maternitate in timpul somajului si inlocuirea acestuia cu un alt concediu medical pussicata pussicata Buna ziua! Va mai rog sa ma mai ajutati intr-o problema: sunt in somaj iar cand acesta se termina voi intra in concediu crestere copil. Somajul se va termina ... (vezi toată discuția)
Concediu prenatal ggami ggami Buna seara! As dori sa stiu de cate sapt de sarcina se poate intra in prenatal. Daca am 30 de sapt si 2 zile si imi iau 3 zile de medical(pt copilul de trei ... (vezi toată discuția)
Concediu post-natal Florea3 Florea3 Buna.As dori sa va întreb in legătura cu concediul post natal.Eu sunt Inca in prenatal si luna asta ar trebui sa nasc.am lucrat mai putin de un an si nu ... (vezi toată discuția)