avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale cum transform un srl in sa?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

cum transform un srl in sa?

Am un SRL, cu capital 5.000.000 lei. Suntem doi asociati. Am dori sa-l transformam in SA si nu stim care este procedura.
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Albert Kurtyan , Consilier juridic 23:30, 11 Aprilie 2011
in primul rind trebuie hotarirea adunarii generale a asociatilor care sa prevada clar transformarea formei de asociere din SRL in SA, modificare capitalului social care sa corespunda noii forme de organizare si existenta capitalului social minim prevazut de lege pentru noua forma de oganizare, SA. , cuprinderea in actul constitutiv a prevederilor legale privind functionare in noua organizare. cu aceste documente se merge la ORC unde se fac mentiunile legale.
Este o procedura un pic mai complexa care necesita prezenta si consilierea expresa a unui avocat sau a unui cons. juridic.
Cu siguranta veti primi o multime de sfaturi utile si pe acest site.
Puteti sa va informati si studiind din L31/1990 privind societatile comerciale, reactualizata prin O.U.G. nr. 43/2010 - O.U.G. nr. 54/2010 - O.U.G. nr. 90/2010 .
Cel mai bine intrati pe siteul registrului comertului, www.onrc.ro, in partea stanga cum se deschide pagina gasiti sectiunea FORMALITATI, dati click pe ea si va uitati in josul paginii la ce acte si ce trebuie sa faceti pentru aceasta.
De acord cu antevorbitorul meu.
Cu singura mentiune ca, hotararea AGA trebuie sa contina prevederi privind structura capitalului social care va fi divizat in actiuni, iar nu in parti sociale.
Totodata, se va mentiona si numarul de actiuni, valoarea fiecarei actiuni, valoarea totala a actiunilor si actionarii care detin actiunile.
Recomand precum unul dintre consilerii de mai sus sa contactati o persoana de specialitate cu care sa discutati in amanunt ceea ce doriti sa faceti.
Diferente ar fi la:
- in loc de asociat/asociati vor fi actionari
- capitalul social minimum 90000lei
- in loc de parti sociale vor fi actiuni
- consiliu de administratie cu durata mandatului de 4 ani si obligatoriu cenzori/auditori - durata mandatului trei ani
- mentionarea tipului de SA- inchis sau deschis
Acestea ar fi in mare diferentele, dar mai pot fi si altele. Detalii despre schimbarea formei juridice gasiti aici:
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Transformare srl in sa mili_muh mili_muh Cum transform un SRL in SA ? Indrumati-ma! Multumesc! (vezi toată discuția)
Schimbare statut din srl in sa AndreeaIg AndreeaIg Buna ziua! Se poate face trecerea de la SRL la SA? Daca da,cum? Si de asemenea exista posibilitatea ca partile sociale din firma sa fie transferate ... (vezi toată discuția)
Modificare forma juridica ! ELENA VASILE ELENA VASILE As dori daca poate vreun coleg sa-mi spuna cum se procedeaza in cazul care un SA are 5 asociati din care 1 doreste sa cesioneze actiuni la purtator catre ... (vezi toată discuția)