Buna ziua,
Sunt nou in acest domeniu si sunt in ceata complet, poate pt altii pare simplu insa pt mine care.....
Am inceput o colaborare(angajare) cu o firma care a preferat sa-mi faca PFA decat carte de munca si sa-mi plateasca si contributiile la stat pe salarul convenit. Administratorul firmei mi-a transferat in contul pfa-ului banii pe lunile muncite dar nu mi-a cerut nici o factura pentru aceste luni si totusi sustine ca mi-a platit CAS, pensie..... Am verificat in baza de date sa vad daca am CAS-ul platit si imi arata ca nu sunt asigurat. Toate aceste contributii nu trebuie platite in functie de veniturile declarate respectiv facturile emise de mine catre el? Tin sa mentionez ca administratorul este contabil si se ocupa si de PFA-ul meu.
Multumesc anticipat!
Colaborarea de care vorbiti cred ca va incadreaza la activitati dependente, situatie in care "angajatorul" are obligatia retinerii contributiilor datorate.
Problema este ca aceasta colaborare trebuie sa aiba la baza un contract in care sunt specificate in mod clar obligatiile partilor si care trebuiesc respectate. Faptul ca nu dati detalii despre acest aspect face destul de greu un raspuns. Oricum, daca ati verificat si nu sunteti asigurat, (presupanand ca aveti colaborarea mai mult de 1 luna) atunci trebuie sa va alarmati !
Reveniti cu detalii despre contract, este sau nu este incheiat ?
Contractul este facut pe 24 de luni, este un capitol cu obligatii dar nu este specificata si plata contributiilor la stat. Contractul este facut de 7 luni. Am vorbit cu angajatorul de faptul ca am gasit in baza de date ca nu sunt asigurat si spune ca e posibil ca baza de date sa nu se fi actualizat, e posibil asa ceva?
Mihai daca esti PFA ar trebui sa te ocupi de situatia ta. Du-te la casa de sanatate si vezi cum sta treaba cu platile / ce restante ei. Tot ce se poate sa te trezesti dupa 2 ani pus pe liber si cu contributiile neplatite. Ca PFA contributiile trebuie sa le platesti singur. Daca in contractul ala e trecuta o suma de 2000 RON sa zicem, banii aia e venitul tau brut, din ala iti deduci cheltuielile, ramii cu venitul net, platesti la sanatate 5.5% din venitul net si la finante 16% tot din venitul net. Daca contractul prevede suma de X / luna nu te astepta ca firma sa-ti plateasca asigurarile, cu banii primiti trebuie sa-ti achiti toate darile catre stat ...Nu astepta, dobanzile tot tu o sa le platesti si nu firma ...
Eu cand am incheiat aceasta colaborare, angajatorul mi-a zis ca-mi plateste tot iar ce este trecut pe contract sa-mi ramana mie in mana, culmea e ca e si cunostinta in care aveam incredere dar mi-a dat semne de intrebare cand tot isi schimba afirmatiile fata de plata contributiilor, de fiecare data se contrazicea.
In concluzie eu trebuie sa ma duc la casa de sanatate si la finante sa verific.
Cand am vorbit cu angajatorul mi-a zis ca impozitul se plateste o data pe an, e adevarat? Doar CAS, pensie...... se platesc lunar? Daca ar fi adevarata afirmatia nu mi-ar ramane sa verific decat CAS-ul nu? Iar impozitul abia cand se implinste un an.
Venit suplimentar
gab.
va salut! imi puteti spune daca un contract de prestari servicii trebuie obligatoriu inregistrat la finante? trebuie sa solicit eliberarea unei decizii de ... (vezi toată discuția)