avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 701 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Intrebare colaborare cu PFA!(plata contributiilor la ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Intrebare colaborare cu PFA!(plata contributiilor la stat)

Buna ziua,
Sunt nou in acest domeniu si sunt in ceata complet, poate pt altii pare simplu insa pt mine care.....
Am inceput o colaborare(angajare) cu o firma care a preferat sa-mi faca PFA decat carte de munca si sa-mi plateasca si contributiile la stat pe salarul convenit. Administratorul firmei mi-a transferat in contul pfa-ului banii pe lunile muncite dar nu mi-a cerut nici o factura pentru aceste luni si totusi sustine ca mi-a platit CAS, pensie..... Am verificat in baza de date sa vad daca am CAS-ul platit si imi arata ca nu sunt asigurat. Toate aceste contributii nu trebuie platite in functie de veniturile declarate respectiv facturile emise de mine catre el? Tin sa mentionez ca administratorul este contabil si se ocupa si de PFA-ul meu.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: mihai15mai , utilizator 09:22, 16 Aprilie 2011
Am acel certificat, iar doamna de la finanta mi-a verificat PFA-ul dupa codul fiscal si mi-a zis ca nu am nici o datorie nimic, acum nu stiu exact ce a verificat ea acolo:), a deschis un programel, a introdus codul fiscal de pe certificat si a zis ca e totul in regula, doar ca CAS-ul nu-l poate verifica ci doar penalitati, datorii, plati....
Insist cu intrebarea: vi s-a emis decizia de impunere, ati intrat in posesia ei, sau aveti cunostinta despre acest aspect ? Aceasta decizie este baza de calcul a tuturor impoz./contributiilor pe care le datorati, (fisc, CAS, CASS...) de aceea consider ca trebuie sa va clarificati acest aspect. Este f important ca in cele 15 zile de la inregistrarea in Reg Com. sa fi parcurs procedura de luare in evidenta de catre Admin fiscala( asa cum am aratat mai sus in rezumat); se pot face 2 scenarii:
1.este posibil ca luarea in evidenta, plata impozitului si contrib la CAS, CASS sa se fi facut de "angajator" fara ca dvs sa stiti, iar baza de date sa nu fi fost actualizata timp de 7 luni , ceea ce imi este imposibil sa cred
2. nici macar sa nu fi fost luat in evidenta Admin fiscale de care apartineti.
Personal, faptul ca doamna de la finante v-a verificat dupa codul fiscal si nu dupa CNP, imi ridica un mic semn de intrebare si asemeni dvs nici eu "nu stiu exact ce a verificat ea acolo"
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2011
mayer, utilizator
Varianta 1, angajatorul s-a ocupat de tot(decizia de impunere si restul hartzoagelor) doar ca mi s-au aprins beculetele cand am vazut ca nu am CAS platit, in schimb duduia de la finante mi-a dat impresia ca habar n-avea ce face(se vedea ca nu prea stie ce are de facut), a deschis un programel a bagat codul fiscal si cam atat....
Cand afirmati ca " angajatorul s-a ocupat de tot", eu inteleg ca sunteti asigurat la CAS, la CASS si aveti platit cei 16% la fisc. Dvs ce intelegeti ?
Apoi spuneti ca la CAS nu figurati ca asigurat, despre CASS nu ne spuneti nimic, iar la fisc pare ca totul este ok.
In asemenea situatie, mie mi s-ar aprinde mai multe beculete si primul pas ar fi sa vad cu ochii mei dovada scrisa a platilor facute, iar in continuare, asa cum v-a sfatuit f bine utilizatorul Popu, ocupati-va de situatia dvs.
Cred ca tratati prea simplist aspectul cu "hartzogaraia" si "se ocupa de tot"

Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Aprilie 2011
mayer, utilizator
Multumesc de informatii, am vorbit cu angajatorul de problema asta si mi-a zis ca a platit tot si se va duce sa verifice ce s-a intamplat(poate este vreo eroare), totusi doamna de la finante n-ar fi vazut daca este sau nu platit impozitul de 16%? Sau chiar nu stia ce verifica acolo de mi-a zis ca pe codul fiscal nu am nici o restanta?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

1 iulie / cas & cass tome_ionica tome_ionica PFA sistem real. Sunt la zi cu platile in formatul actual. Concret, ce trebuie sa facem dupa 1 iulie legat de pensii si asigurari sociale? multumesc. (vezi toată discuția)
Pfa asigurari sociale george16 george16 am si eu un pfa de un an de zile ,profesii liberale ,in sistem real ,inregistrat la registrul comertului,administratia financiara ,la care ... (vezi toată discuția)
Venit suplimentar gab. gab. va salut! imi puteti spune daca un contract de prestari servicii trebuie obligatoriu inregistrat la finante? trebuie sa solicit eliberarea unei decizii de ... (vezi toată discuția)