avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Intrebare colaborare cu PFA!(plata contributiilor la ...
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Intrebare colaborare cu PFA!(plata contributiilor la stat)

Buna ziua,
Sunt nou in acest domeniu si sunt in ceata complet, poate pt altii pare simplu insa pt mine care.....
Am inceput o colaborare(angajare) cu o firma care a preferat sa-mi faca PFA decat carte de munca si sa-mi plateasca si contributiile la stat pe salarul convenit. Administratorul firmei mi-a transferat in contul pfa-ului banii pe lunile muncite dar nu mi-a cerut nici o factura pentru aceste luni si totusi sustine ca mi-a platit CAS, pensie..... Am verificat in baza de date sa vad daca am CAS-ul platit si imi arata ca nu sunt asigurat. Toate aceste contributii nu trebuie platite in functie de veniturile declarate respectiv facturile emise de mine catre el? Tin sa mentionez ca administratorul este contabil si se ocupa si de PFA-ul meu.
Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: mihai15mai , utilizator 09:22, 16 Aprilie 2011
La pensii se plateste lunar; la casa de sanatate (5.5%) / finante (16%) se plateste la trimestru pina pe 15 Martie / Iunie/Septembrie/Decembrie pe baza estimarii dupa care te duci in anul urmator si platesti la venitul efectiv realizat. Evident poti sa platesti tot la inceput de an dar cine e atat de marinimos cu statul ...
Edit:
Pentru sanatate poti incerca fie aici
[ link extern ]
dar chestia asta iti arata doar daca esti asigurat acum, chiar daca esti / nu esti asigurat nu-i sigur ca esti cu plata contributiilor la zisau din contra poti sa fi la zi cu plata si sa nu apari asigurat. Eu am patit-o, am avut ultima plata in 14 decembrie anul trecut, anul asta figuram ca neasigurat. Dupa un telefon s-a rezolvat problema.
Verificarile astea cu putin noroc le poti face si telefonic (depinde de cat de amabila / ocupata e persoana care iti raspunde) atat la finante cat si la sanatate!
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2011
Popu, utilizator
Eu PFA-ul il am intr-un judet iar buletinul cu domiciliul inclusiv e in alt judet, am fost la finante si mi-a zis respectiva ca pe codul fiscal nu am restante dar declaratiile de venit si platile contributiilor ar trebui facute unde am domiciliul nu unde am sediul PFA-ului:O. Eu cred ca habar nu avea ce vorbeste, am facut sediul in alt judet pt ca acolo stau cu viza de flotant.
Din ultimul dvs mesaj eu tot nu inteleg la care finante ati fost ? adica in ce judet, este posibil sa fi fost acolo unde nu trebuie si este cumva "normal" sa nu aiba habar ce vorbeste.
Revenind la problema ridicata de dvs, doresc sa va intreb daca dupa inregistrarea la Reg Com, in 15 zile ati fost la vreo Administratie financiara pentru a va lua in evidenta si daca desigur atunci ati depus declaratiile ( vectorul fiscal, estimativa...etc) daca v-ati inregistrat cele doua registre obligatorii, Reg.Jurnal de Incasari si Plati si Reg Inventar. Daca da, atunci trebuia sa fi primit de la finanate prin posta, decizia de impunere, in care sunt specificate sumele si termenele de plata. Tot atunci ar fi trebuit sa faceti cunostinta si cu inspectorul dvs.fiscal, iar acum la el ar fi trebuit sa mergeti.
Pe baza acelei decizii de impunere ar fi trbuit sa mergeti la CAS, CASS si de acolo ati fi obtinut contractele de asigurare precum si situatia platilor pe care le datorati, termene...etc
Daca nu ati parcurs aceasta etapa, raspunderea este a dvs in totalitate.
Din ceea ce relatati despre "angajatorul" dvs imi vine greu sa cred ca a facut domnia sa un asemenea gest pentru dvs. Situatia se poate remedia, 7 luni nu ar fi prea mult, insa primul pasa pe care trebuie sa-l faceti, este sa mergeti la inspectorul fiscal de care apartineti.
Spuneti-ne cum stau lucrurile pana aici si mai ales daca "angajatorul"dvs v-a prezentat sau va poate prezenta vreo dovada scrisa a spuselor sale, daca nu credibilitatea sa, lasa f mult de dorit
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2011
mayer, utilizator
Am fost la finantele(cei care se ocupa de persoane fizice si PFA) din orasul in care am sediul PFA-ului. Dupa inregistrarea la registrul comertului "angajatorul" care e si contabil s-a ocupat de toate(declaratii, plati....) cel putin asa mi-a zis iar eu habar n-aveam care sunt pasii ce trebuie parcursi(in felul asta m-a scutit pe mine de umblatura....). Iar de inspector fiscal n-am auzit pana acum si nici nu m-a cautat nimeni.:)
Daca la 7 luni de la debutul dvs ca si PFA, nu aveti inca decizia de impunere de la Admin fiscala, consider ca este un lucru grav, nici nu stiu ce se poate spune....!!!!
PS: sunteti sigur ca v-ati inregistrat la Reg. Com ?! aveti certificat de inmatriculare, cel de culoare albastra ? sau prestati in baza unei conventii civile ?

Alte discuții în legătură

1 iulie / cas & cass tome_ionica tome_ionica PFA sistem real. Sunt la zi cu platile in formatul actual. Concret, ce trebuie sa facem dupa 1 iulie legat de pensii si asigurari sociale? multumesc. (vezi toată discuția)
Pfa asigurari sociale george16 george16 am si eu un pfa de un an de zile ,profesii liberale ,in sistem real ,inregistrat la registrul comertului,administratia financiara ,la care ... (vezi toată discuția)
Venit suplimentar gab. gab. va salut! imi puteti spune daca un contract de prestari servicii trebuie obligatoriu inregistrat la finante? trebuie sa solicit eliberarea unei decizii de ... (vezi toată discuția)