am si eu un pfa de un an de zile ,profesii liberale ,in sistem real ,inregistrat la registrul comertului,administratia financiara ,la care platesc impozit de 16% la venitul declarat realizat . Nelamurirea mea este in legatura cu asigurarile sociale ,pensii ,sanatate .La ce anume sunt obligat sa platesc impozit ,si la care este optional .Mentionez ca pana acum nu am platit nici la pensii ,nici la sanatate .Care sunt sanctunile pentru ca nu am platit de un an de zile la sistemul de pensii si sanatate ? Va multumesc pentru raspunsuri
In afara de impozitul pe venit, celelalte contributii sunt optionale in cazul PFA.
Puteti merge oricand la Casa de Pensii , la Sanatate pentru a incheia contracte de asigurare.
Dupa informatiile si experientele mele (in legatura cu Cardul European de Asigurare) PFA-ul trebuie sa plateasca si contributia la Asigurarile Sociale de Sanatate incepand cu data de 1 ianuarie 2007, pe baza Legii numarul 95 din 14 aprilie 2006, actualizata la data de 27 octombrie 2007.
Trebuie sa va duceti cu deciziile de impunere incepand cu cea pentru anul 2008 (sau, dupa cum am inteles, ati inceput in anul 2008) la Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti (sau Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, depinde de sediul Dvs. profesional). Ei vor calcula suma si foarte probabil si niste penalitati.
Contributia se calculeaza aplicand procentul de 5,5% la suma pentru care trebuie sa platiti impozitul de venit de 16%.