avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 813 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Plata la CAS de catre un PFA
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Plata la CAS de catre un PFA

Sunt PFA- profesii liberale nu am contract de munca si vreau sa stiu cum se plateste CAS-ul(31,3%)la nivelul veniturilor brute realizate, la venitul net sau se poate cotiza la o suma minima?
Cel mai recent răspuns: Oranina Dumitru , Contabil 21:44, 27 Iulie 2009
~ Conținut șters la cerere ~
biancamarianca a scris:

Sunt PFA- profesii liberale nu am contract de munca si vreau sa stiu cum se plateste CAS-ul(31,3%)la nivelul veniturilor brute realizate, la venitul net sau se poate cotiza la o suma minima?

CAS = Contributia pentru asigurari sociale (pensii) se calculeaza aplicand 31.3 % asupra bazei de clacul descrisa in L19/2000 reeeactualizata conform art 23 alin (1) litera b):

" Art. 23. - (1) Baza lunară de calcul a contribuţiei individuale de asigurări sociale în cazul asiguraţilor o constituie:
b) venitul lunar asigurat, înscris în declaraţia sau în contractul de asigurare socială, în cazul asiguraţilor prevăzuţi la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V şi alin. (2); "

Nota art 5 alin (1) pct. IV citat mai jos:
Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
IV persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:
a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale; "

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie pensii: pfa vs contract de munca puric puric Buna ziua, Sunt persoana fizica autorizata iar pentru plata contributiei la pensii trebuie sa aleg o baza(minim 1/4 din salariu mediu brut) in fuctie de care ... (vezi toată discuția)
Cotizare pentru pensie georgeta   roibu georgeta roibu am 45 de ani si numai 10 ani lucrati cu carte de munca in perioada 1982-1992,as vrea sa stiu daca este posibil sa cotizez lunar in efectiv chiar daca in ... (vezi toată discuția)
Obligatiile unei intrprinderi individuale Pandel Pandel Buna ziua, Am o intreprindere individuala cu activitatea principala 6201. Sunt neplatitor de TVA, cu impozitarea pe norma de venit. Am mai multe ... (vezi toată discuția)