avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1647 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributie pensii: PFA vs Contract de munca
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributie pensii: PFA vs Contract de munca

Buna ziua,
Sunt persoana fizica autorizata iar pentru plata contributiei la pensii trebuie sa aleg o baza(minim 1/4 din salariu mediu brut) in fuctie de care voi cotiza la stat(aprox 31% din aceasta baza pe luna).
Intrebare este cam cat ar trebui sa aleg aceasta 'baza' ca sa cotizez ca si cand as fi angajat cu carte de munca cu salariu mediu? Cum se calculeaza contributia la pensii atunci cand esti angajat cu carte de munca si cat mai plateste si angajatorul la stat?

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:56, 26 Decembrie 2009
1. Din Legea 19/2000:

Art. 5. - (1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
IV. persoanele care se află în una dintre situaţiile următoare:"
a) asociat unic, asociaţi, comanditari sau acţionari;
b) administratori sau manageri care au încheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociaţiei familiale;
d) persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente;
e) persoane angajate în instituţii internaţionale, dacă nu sunt asiguraţii acestora;
f) alte persoane care realizează venituri din activităţi profesionale;
V. Persoanele care se regăsesc în două sau mai multe situaţii prevăzute la pct. IV.
(O.U.G. nr. 91/2007)

Art. 6.1 – (1) Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V care au cel puţin vârsta de 18 ani sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei de asigurare. Declaraţia de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia respectivă la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia de asigurare.
(3) Contractul de asigurare socială prevăzut la art. 5 alin. (2) se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau reşedinţă a persoanei interesate.
(4) Contractul de asigurare socială se încheie în formă scrisă şi produce efecte de la data înregistrării acestuia la casa teritorială de pensii.
(5) Venitul asigurat înscris în declaraţia sau contractul de asigurare socială poate fi
modificat prin depunerea unei comunicări de modificare a declaraţiei de asigurare sau, după caz, prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare socială.
(6) Declaraţia şi contractul de asigurare socială constituie titluri de creanţă şi devin titluri executorii la data la care creanţa bugetară este scadentă conform legii. (O.U.G. nr. 91/2007)

2. Incepand cu luna februarie 2009, conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat, Legea nr. 19/2009, se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
Legea nu prevede un plafon maxim sau minim cu privire la venitul lunar asigurat, stabilirea acestuia fiind la latitudinea persoanei care incheie contractul de asigurare sociala.

Ultima modificare: Sâmbătă, 26 Decembrie 2009
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract sau declaratie de asigurare sociala? alina240 alina240 Buna ziua As dori sa stiu ce diferenta este intre contractul si declaratia de asigurare sociala care se incheie la Casa de Pensii. Ma refer aici la ... (vezi toată discuția)
Contract cu casa de pensii adriancozma adriancozma ...pana in acest moment mi-am platit toate taxele si impozitele aferente salariului mei prin SRL -ul al carui asocit unic sunt . Voi suspenda pentru 3 ani ... (vezi toată discuția)
Contract de asigurari sociale la casa de pensii peugenia peugenia buna ziua, as dori sa stiu care este termenul legal pentru incheierea contractului de asigurari la casa de pensii (am fost instintat la data de 01 08 2012 ... (vezi toată discuția)