avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Contract sau declaratie de asigurare sociala?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Contract sau declaratie de asigurare sociala?

Buna ziua

As dori sa stiu ce diferenta este intre contractul si declaratia de asigurare sociala care se incheie la Casa de Pensii. Ma refer aici la drepturi, obligatii, etc.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:05, 12 Octombrie 2009
Contractul de asigurare voluntara de sanatate se incjhie in conditiile art. 345 din Legea 95/2006 pe cind declarati reprezinta modul de percepere a contributiei obligatorie la bugetul asigurarilor sociale de sanatate
Contractul de asigurare sociala este o optiune a oricarei persoane care doreste sa-si completeze venitul asigurat pe cand declaratia de asigurare este o obligatie a persoanelor prevazute la art. 5, alin. (1) pct. IV si V din Legea nr. 19/2000.

Articolele art. 5 si art. 6 ind 1 din Legea nr. 19/2000 se refera atat la contractul de asigurare sociala cat si la declaratia de asigurare. Pentru mai multe informatii trebuie sa cititi cap. A din Ordinul nr. 340/2001.

ART. 5 - Legea nr. 19/2000
(1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici;
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I;
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
IV. persoanele care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
f) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
V. Persoanele care se regăsesc în două sau mai multe situaţii prevăzute la pct. IV.
(2) Se pot asigura în sistemul public, pe bază de contract de asigurare socială, în condiţiile prezentei legi, persoanele care se regăsesc în situaţiile prevăzute la alin. (1) şi care doresc să îşi completeze venitul asigurat, precum şi persoanele care nu se regăsesc în situaţiile prevăzute la alin. (1).
ART. 6^1 - Legea nr. 19/2000
(1) Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V care au cel puţin vârsta de 18 ani sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei de asigurare. Declaraţia de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia respectivă la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia de asigurare.
(2) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III.
(3) Contractul de asigurare socială prevăzut la art. 5 alin. (2) se încheie între persoana interesată sau, după caz, mandatarul acesteia desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau reşedinţă a persoanei interesate.
(4) Contractul de asigurare socială se încheie în formă scrisă şi produce efecte de la data înregistrării acestuia la casa teritorială de pensii.
(5) Venitul asigurat înscris în declaraţia sau contractul de asigurare socială poate fi modificat prin depunerea unei comunicări de modificare a declaraţiei de asigurare sau, după caz, prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare socială.
(6) Declaraţia şi contractul de asigurare socială constituie titluri de creanţă şi devin titluri executorii la data la care creanţa bugetară este scadentă conform legii.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea
Va multumesc frumos pentru raspuns.
As dori sa mai intreb ceva.
-Un asociat unic care are contract individual de munca la propria-i firma , mai trebuie sa incheie si declaratia de asigurare, adica trebuie sa mai plateasca inca o data contributia la casa de pensii?
-O persoana care nu are venituri sa inteleg ca poate incheia un contract de asigurare?

Va multumesc
La prima dvs. intrebare raspunsul este nu, acesta nu este obligat sa se asigure pe baza declaratiei de asigurare. El este una dintre exceptiile reglementate la alineatul 2 al art. 6 ind. 1 din Legea nr. 19/2000.

Orice persoana poate incheia un contract de asigurare sociala, indiferent ca realizeaza sau nu alte venituri si indiferent de cuantumul acestora.

Consilier juridic,
Gabriela Pintea

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de stat este obligatorie? AlinaLavinia AlinaLavinia am sub 35 de ani si am auzit ca obligatoriu ar trebui sa platesc cotizatie lunara la Casa Nationala de Pensii.... Eu am pensie privata, am firma proprie si ... (vezi toată discuția)
Contract cu casa de pensii adriancozma adriancozma ...pana in acest moment mi-am platit toate taxele si impozitele aferente salariului mei prin SRL -ul al carui asocit unic sunt . Voi suspenda pentru 3 ani ... (vezi toată discuția)
Asociat unic la srl - sunt obligat sa ma asigur la sistemul public de pensii? victor49 victor49 Buna ziua, Sunt asociat unic la un SRL. Mai sunt obligat sa ma asigur in sistemul public de pensii? Am primit 2 notificari de la Casa de Pensii: 1.Prima, ... (vezi toată discuția)