avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 858 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Asociat unic la SRL - sunt obligat sa ma asigur la ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Asociat unic la SRL - sunt obligat sa ma asigur la sistemul public de pensii?

Buna ziua,
Sunt asociat unic la un SRL.
Mai sunt obligat sa ma asigur in sistemul public de pensii?
Am primit 2 notificari de la Casa de Pensii:
1.Prima, prin care sunt instiintat ca ,in calitate de asociat unic, nu mai sunt asigurat oblligatoriu, prin efectul legii, incepand cu 01.01.2011 dar am POSIBILITATEA sa ma asigur pe baza de contract de asigurare sociala.
2.A doua, prin care sunt instiintat ca sunt obligat sa contribui la asigurari sociale.
Eu nu doresc sa ma mai asigur, dar in legea pensiilor art.2 scrie ca esti obligat sa participi la sistemul public de pensii.
Va rog o lamurire.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:48, 27 Martie 2011
Si pe mine ma intereseaza acest raspuns. Am cunoscut ieri un taximetrist care se vaita de faptul ca nu stiu ce lege au schimbat astia si e pus sa plateasca majorari din urma la pensie pe nu stiu citi ani, citeva sute de milioane lei vechi. Nu mai stiu cum sa faca bani si ar trebui sa incercam sa ne opunem la aceste acte abuzive. Eu nu doresc sa mai platesc la stat pensie sau sanatate ci doar la privat si eventual in strainatate, aici dai bani degeaba doar ca sa te asiguri ca ve fi scuipat in fata cind vei avea nevoie de serviciile platite. Ah, tot taximetristul povestea ca l-au amenintat si cu executarea silita in caz ca nu plateste acele sute de milioane din urma si nu intelegea/accepta cum de legea s-a dat azi si el e pus sa platesca cu citiva ani anterior aparitiei legii.
@victor49

Pana la 1 ianuarie 2011 aveati obligatia sa va asigurati conform art. 5, alin. (1), pct. IV, lit. a) din Legea nr. 19/2000. De la 1 ianuarie 2011 va regasiti la art. 6, alin. (1), pct. IV, lit. e) din Legea nr. 263/2010 si trebuie sa incheiati o noua declaratie de asigurare, potrivit art. 11 din Legea nr. 263/2010.

Art. 11. – (1) Persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. IV care au cel puţin vârsta de 18 ani, sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei individuale de asigurare.
(2) Declaraţia individuală de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia prevăzută la alin. (1) la casa teritorială de pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei.
(3) Venitul lunar asigurat pentru persoanele menţionate la alin. (1) este cel stabilit prin declaraţia individuală de asigurare şi nu poate fi mai mic decât suma reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câştigul salarial mediu brut.
(4) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. IV, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 6 alin. (1) pct. I, II, III şi V.


Urmariti Forumul, trebuie sa apara in Monitorul Oficial normele de aplicare a Legii nr. 263/2010 si sunt foarte multe amanunte acolo referitor la declaratia de asigurare. Va dau un link la proiectul normelor:
[ link extern ]


@Dana Marin

Nu este vorba despre niciun act abuziv. Taximetristii erau asigurati obligatoriu, prin efectul legii, potrivit art. 5, alin. (1), pct. IV, lit. d) sau f), dupa caz, din Legea nr. 19/2000. Conform art. 6 ind. 1, alin. (1) din Legea nr. 19/2000, acestia aveau obligatia sa se asigure pe baza declaratiei de asigurare, exceptiile de la aceasta regula fiind reglementate prin alin. (2) al art. 6 ind. 1 din Legea nr. 19/2000.

Deci nu este vorba despre o lege data astazi, ci despre Legea nr. 19/2000, pe care acestia nu au respectat-o.
Multumesc pentru raspuns, dar nu ma incadrez la art. 6, alin. (1), pct. IV, lit. e) din Legea nr. 263/2010 deoarece nu realizez venituri brute anuale echivalente cu de cel putin 4 ori castigul salarial mediu brut.
In aceasta situatie mai sunt obligat sa ma asigur?
Teoretic nu mai sunteti obligat sa va asigurati, asta prevad si art. 6, alin. (1), pct. IV din Legea nr. 263/2010 si art. 13 din proiectul normelor de aplicare:
Art.13 În sistemul public de pensii, sunt obligate sǎ depunǎ declaraţie individualǎ de asigurare persoanele care realizeazǎ, în mod exclusiv, un venit brut pe an calendaristic, echivalent cu cel puţin de 4 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurǎrilor sociale de stat, şi care se aflǎ în una dintre situaţiile prevǎzute la art. 6 alin.(1) pct. IV din lege.

As fi vrut, totusi, sa vad daca art. 13 din proiectul normelor de aplicare a Legii nr. 263/2010 ramane la fel. Pana acum normele nu au fost publicate in Monitorul Oficial.
Ultima modificare: Duminică, 27 Martie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare cornelianec cornelianec Desfasor o activitate liberala ca persoana fizica autorizata juridic.Primesc pensie partiala anticipata.Doresc sa aflu daca ,separat de pensie, mai ... (vezi toată discuția)
Contributie la fondul de pensii canto canto Buna ziua, Sunt titularul unei intreprinderi individuale si nu stiu daca sunt obligata sa contribui la fondul de pensii ?(contribui la fondul de ... (vezi toată discuția)
Suspendarea platii pensiei anticipate in conditiile realizarii altor venituri adidoi adidoi as vrea sa stiu daca potrivit noii legi a pensiilor, veniturile obtinute de administratorul unei societati comerciale, in baza unui contract de mandat ... (vezi toată discuția)