avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensia de stat este obligatorie?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensia de stat este obligatorie?

am sub 35 de ani si am auzit ca obligatoriu ar trebui sa platesc cotizatie lunara la Casa Nationala de Pensii.... Eu am pensie privata, am firma proprie si sunt administrator. este adevarat ca pensia de stat este obligatorie?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 21:57, 28 August 2010
daca sunteti asociat unic exista obligatia data de legea 19/2000 de a depune declaratia de asigurat daca nu aveti contract de munca.
Obligatia de a plati CAS la bugetul asigurarilor sociale de stat este reglementata prin art. 6 ind. 1 din Legea nr. 19/2000.

ART. 6 ind. 1
(1) Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V care au cel puţin vârsta de 18 ani sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei de asigurare. Declaraţia de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia respectivă la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia de asigurare.
(2) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O intreprindere familiala este obligata sa plateasca cas? Geagu Oana Geagu Oana avem o intreprindere familiala cu activitate din 05.02.2009 pltile CASsunt obligatorii pana acum nu am facut platii si nici nu am fost instiinta-ti . daca ... (vezi toată discuția)
Legea nr. 19/2000 in cazul pfa - cotizatii cas bogdan.b bogdan.b Buna ziua! Am o nelamurire cu privire la Legea pensiilor pentru PFA si nu reusesc sa obtin un raspuns concret nici macar de la cei de la CJP, si sper sa ma ... (vezi toată discuția)
Plata cas 2009-2010 adriansm adriansm Am infiitat in anul 2009 un PFA, in timp ce eram student, si acum mi se cere retro-activ plata indemnizatiilor pe 2009-2010, nu mi se pare normal pentru ca in ... (vezi toată discuția)