avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 669 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plata CAS 2009-2010
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plata CAS 2009-2010

Am infiitat in anul 2009 un PFA, in timp ce eram student, si acum mi se cere retro-activ plata indemnizatiilor pe 2009-2010, nu mi se pare normal pentru ca in calitate de student beneficiezi de scutirea de la plata CAS. As putea sa cer o scutire de la plata CAS pe perioada 2009 - iunie 2010, pana cand mi-am incetat studiile?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 10:02, 2 Aprilie 2011
Nu puteti sa obtineti scutire de la plata CAS. In 2009-2010 a fost in vigoare Legea nr. 19/2000. Potrivit art. 6 ind. 1, alin. (1) din Legea nr. 19/2000, ca PFA aveati obligatia sa va asigurati pe baza declaratiei de asigurare.

Exceptiile de la aceasta regula sunt reglementate prin alin. (2) al art. 6 ind. 1 din Legea nr. 19/2000. Puteti citi prevederile legale mai jos.

Art. 6^1
(1) Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V care au cel puţin vârsta de 18 ani sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei de asigurare. Declaraţia de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia respectivă la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia de asigurare.
(2) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III.

Art. 5
(1) În sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfăşoară activităţi pe bază de contract individual de muncă şi funcţionarii publici;
II. persoanele care îşi desfăşoară activitatea în funcţii elective sau care sunt numite în cadrul autorităţii executive, legislative ori judecătoreşti, pe durata mandatului, precum şi membrii cooperatori dintr-o organizaţie a cooperaţiei meşteşugăreşti, ale căror drepturi şi obligaţii sunt asimilate, în condiţiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevăzute la pct. I;
III. persoanele care beneficiază de drepturi băneşti lunare, ce se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile legii, denumite în continuare şomeri;
.................................................

Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Aprilie 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensia de stat este obligatorie? AlinaLavinia AlinaLavinia am sub 35 de ani si am auzit ca obligatoriu ar trebui sa platesc cotizatie lunara la Casa Nationala de Pensii.... Eu am pensie privata, am firma proprie si ... (vezi toată discuția)
Plata cas lucica crivat lucica crivat In cazul in care o persoana este pensionata medical si are deschisa o intreprindere individuala , mai e nevoie sa fie inregistrata la ITM pentru a i se retine ... (vezi toată discuția)
O intreprindere familiala este obligata sa plateasca cas? Geagu Oana Geagu Oana avem o intreprindere familiala cu activitate din 05.02.2009 pltile CASsunt obligatorii pana acum nu am facut platii si nici nu am fost instiinta-ti . daca ... (vezi toată discuția)