Buna ziua! Am o nelamurire cu privire la Legea pensiilor pentru PFA si nu reusesc sa obtin un raspuns concret nici macar de la cei de la CJP, si sper sa ma puteti ajuta voi.
Sunt tehnician dentar de aprox. 17 ani. Din anul 2000 nu am mai cotizat la CAS.
Am primit acum de la CJP o hartie prin care sunt anuntat ca trebuie sa depun Declaratia de Asigurare conform art.61 alin. (1) coroborat cu art. 5 alin. (1) pct. 4 si 5 din Legea 19/2000.
Am vorbit cu o cunostinta care lucreaza la CJP care s-a interesat de acest fapt si mi-a spus ca deoarece in 2007 am declarat un venit mai mare de 7350 RON,suma prevayuta de lege, trebuie sa achit contributia la CAS retroactiv din 2007 pana acum.
Nu am reusit sa gasesc nici un raspuns daca e asa sau nu.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns concret.
Va multumesc!
Persoanele autorizate sa desfasoare activitati independente sunt obligate sa se asigure obligatoriu si sa plateasca CAS (se plateste retroactiv in cazul cand nu s-a depus declaratie de asigurare).
Astfel, obligativitatea asigurari rezulta din prevederile Legii nr. 19 din 17 martie 2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, care prevede:
ART. 5
(1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
IV. persoanele care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
c) membri ai asociatiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
ART. 6^1
(1) Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V care au cel puţin vârsta de 18 ani sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei de asigurare. Declaraţia de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia respectivă la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia de asigurare.
Din cate stiu eu si am vb. si cu cei de la CAS platesti din momentul in care ai declarat venit, in cazul tau din 2007. Asta inseamna ca tu ai fost in 2007 la CAS si ai completat o declaratie cu acel venit de 7350 Ron si nu ti-ai achitat procentul de 31,3% din suma declarata. Sper ca te-ai lamurit cat de cat.
La sanatate platesti retroactiv din momentul infiintarii PFA-ului.
dar nu cumva aici e vb de obligatia de CAS pentru PFA care NU au si venituri de natura salariala? Eu asa stiu, ca cei care au si salarii- nu e obligatoriu sa plateasca CAS, in caz contrar -DA.
Pe dvs. va intereseaza doua prevederi legale: art. 6 ind. 1, alin. (1) si alin. (2) din Legea nr. 19/2000 si pct. 10 din sectiunea I a cap. A din Ordinul nr. 340/2001 pentru aprobarea Normelor de aplicare a dispozitiilor Legii nr. 19/2000.
Potrivit art. 6 ind. 1, alin. (1) din Legea nr. 19/2000, ca PFA aveati obligatia sa va asigurati pe baza declaratiei de asigurare. Exceptiile de la aceasta regula sunt reglementate prin alin. (2) al art. 6 ind. 1 din Legea nr. 19/2000. Venitul lunar asigurat este cel trecut in declaratia de asigurare, nu exista o suma prevazuta de lege. Ce nu inteleg eu este de ce vi se solicita plata CAS retroactiv numai pentru 3 ani, aceasta contributie este datorata bugetului de stat iar termenul de prescriptie este de 5 ani.
ART. 6^1 - Legea nr. 19/2000
(1) Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V care au cel puţin vârsta de 18 ani sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei de asigurare. Declaraţia de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia respectivă la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia de asigurare.
(2) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III.
Cap. A, sectiunea I, pct. 10 – Ordinul nr. 340/2001
10. Sunt obligate să depună declaraţie de asigurare persoanele care realizează venituri ca urmare a încadrării în una sau mai multe dintre situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV din lege, indiferent de nivelul veniturilor realizate anual.
În categoria "persoane autorizate să desfăşoare activităţi independente", prevăzută la art. 5 alin. (1) pct. IV lit. d) din lege, se încadrează persoanele care exercită profesiuni libere, şi anume:
a) expert contabil;
b) contabil autorizat;
c) consultant de plasament în valori mobiliare;
d) medic;
e) farmacist;
f) medic veterinar;
g) psiholog cu drept de liberă practică;
h) notar public;
i) auditor financiar;
j) practician în reorganizare şi lichidare;
k) persoane autorizate să realizeze şi să verifice lucrările de specialitate din domeniul cadastrului, geodeziei şi cartografiei;
l) expert tehnic;
m) urbanist;
n) restaurator;
o) persoane autorizate să furnizeze servicii publice conexe actului medical;
p) consilier în proprietate industrială;
q) expert criminalist;
r) executor judecătoresc;
s) arhitect;
t) traducător autorizat;
u) consultant fiscal;
v) broker;
w) oricare alte persoane care realizează venituri din practicarea unor profesii reglementate, desfăşurată în mod independent, în condiţiile legii, precum şi persoanele care realizează venituri din practicarea unei meserii.
Plata cas
lucica crivat
In cazul in care o persoana este pensionata medical si are deschisa o intreprindere individuala , mai e nevoie sa fie inregistrata la ITM pentru a i se retine ... (vezi toată discuția)