Verisoara are si un contract de munca in derulare, in baza caruia achita contributia la fondul de pensii?
Perioada retroactiva constituie vechime care se ia in calcul la stabilirea pensiei.
Inchirierea o face doar in calitate de persoana fizica sau persoana fizica autorizata sau persoana juridica?
Are contract de munca , dar de 15 ani este casnica . Deci contractul de munca nu este in derulare .
Este persoana fizica ( nu este persoana fizica autorizata ...la primarie sau camera de comert , dar declara inchirierea si veniturile realizate la fiscul zonal unde plateste si impozitul pe baza declaratiei de impunere infunctie de nr.camere si suprafata inchiriata ) . Nu este nici persoana juridica !
Chiar consilierea de la Casa de pensii imi spunea la telefon ca verisoara sa se duca cu documentele cu care este autoizata la sediul lor .
De aici si intrebarea mea , daca nu este autorizata , cu ce documente sa se duca ? Probabil cu declaratiile anuale de impunere .
In preambulul notificarii se face afirmatia ca : " urmare a schimbului de informatii intre Directia Generala a Finantelor publice si Casa Judeteana de Pensii ....... " .Deci probabil se afla in evidenta dupa CNP ca persoana fizica ( particulara ) ce realizeaza venituri sezoniere .
CAS-ul se retine pentru 5 ani in urma pentru ca este venit datorat bugetului de stat. Din mesajele dvs. nu se intelege daca verisoara dvs. este obligata sa se asigure in baza declaratiei de asigurare prevazuta la art. 6, ind. 1, alin. (2) din Legea nr. 19/2000 sau este exceptata de la aceasta obligatie legala, avand in vedere alineatul 2 al aceluiasi articol. Postez, mai jos, art. 6, ind. 1, alin. (1) si alin. (2) si art. 5 din Legea nr. 19/2000.
ART. 6^1 – Legea nr. 19/2000
(1) Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V care au cel puţin vârsta de 18 ani sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei de asigurare. Declaraţia de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia respectivă la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia de asigurare.
(2) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III.
ART. 5 - Legea nr. 19/2000
(1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici;
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I;
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
IV. persoanele care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
f) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
V. Persoanele care se regăsesc în două sau mai multe situaţii prevăzute la pct. IV.