avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Casa de pensii obligatia de a ne asigura in baza ...
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Casa de pensii obligatia de a ne asigura in baza declaratiei de asigurare

Recent, o verisoara ( care in perioada de sezon realizeaza venituri din inchirierea in scop turistic a locuintei pe care le declara la fiscul zonal ) a primit acasa o notificare de la casa de pensii in care era somata ca in termen de 15 zile sa se prezinte la sediul acesteia cu urmatoarele documente :
- certificat de inregistrare ;
- decizii de impunere pentru perioada 2005 - 2009 , dupa caz , in functie de data autorizarii ;
- carnetul de munca ;
- cartea de identitate .
Am sunat la Casa de Pensii si o doamna mi-a spus ca este in interesul verisoarei , sa-i mearga cartea de munca si sa fie asigurata , dar nu inteleg de ce retroactiv din 2005 .
Doresc sa o ajut cu un sfat competent si de aceea cer sprijin cunoscatorilor in domeniu !
Sa se duca sau nu la Casa de Pensii ? E de bine sau de rau ?
Daca nu se duce ... ce risca ?
Daca se duce cu ce o ajuta ?
In final..... ce trebuie sa spuna si ce trebuie sa solicite ?
Multumesc public anticipat pentru raspuns !
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 15:22, 9 Iulie 2010
Verisoara are si un contract de munca in derulare, in baza caruia achita contributia la fondul de pensii?
Perioada retroactiva constituie vechime care se ia in calcul la stabilirea pensiei.
Inchirierea o face doar in calitate de persoana fizica sau persoana fizica autorizata sau persoana juridica?
Are contract de munca , dar de 15 ani este casnica . Deci contractul de munca nu este in derulare .
Este persoana fizica ( nu este persoana fizica autorizata ...la primarie sau camera de comert , dar declara inchirierea si veniturile realizate la fiscul zonal unde plateste si impozitul pe baza declaratiei de impunere infunctie de nr.camere si suprafata inchiriata ) . Nu este nici persoana juridica !
Chiar consilierea de la Casa de pensii imi spunea la telefon ca verisoara sa se duca cu documentele cu care este autoizata la sediul lor .
De aici si intrebarea mea , daca nu este autorizata , cu ce documente sa se duca ? Probabil cu declaratiile anuale de impunere .
In preambulul notificarii se face afirmatia ca : " urmare a schimbului de informatii intre Directia Generala a Finantelor publice si Casa Judeteana de Pensii ....... " .Deci probabil se afla in evidenta dupa CNP ca persoana fizica ( particulara ) ce realizeaza venituri sezoniere .
Revin si precizez ca are carte de munca , dar in prezent este casnica .
Mai sus am gresit pt. ca vroiam sa spun ca are carte de munca , nu contract de munca !
CAS-ul se retine pentru 5 ani in urma pentru ca este venit datorat bugetului de stat. Din mesajele dvs. nu se intelege daca verisoara dvs. este obligata sa se asigure in baza declaratiei de asigurare prevazuta la art. 6, ind. 1, alin. (2) din Legea nr. 19/2000 sau este exceptata de la aceasta obligatie legala, avand in vedere alineatul 2 al aceluiasi articol. Postez, mai jos, art. 6, ind. 1, alin. (1) si alin. (2) si art. 5 din Legea nr. 19/2000.

ART. 6^1 – Legea nr. 19/2000
(1) Persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V care au cel puţin vârsta de 18 ani sunt obligate să se asigure pe baza declaraţiei de asigurare. Declaraţia de asigurare se depune în termen de 30 de zile de la data încadrării în situaţia respectivă la casa teritorială de pensii din raza de domiciliu sau de reşedinţă. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaraţia de asigurare.
(2) Se exceptează de la obligativitatea depunerii declaraţiei de asigurare persoanele prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. IV şi V, dacă beneficiază de una dintre categoriile de pensii prevăzute de prezenta lege sau dacă se regăsesc în situaţiile prevăzute la art. 5 alin. (1) pct. I, II şi III.

ART. 5 - Legea nr. 19/2000
(1) In sistemul public sunt asigurate obligatoriu, prin efectul legii:
I. persoanele care desfasoara activitati pe baza de contract individual de munca si functionarii publici;
II. persoanele care isi desfasoara activitatea in functii elective sau care sunt numite in cadrul autoritatii executive, legislative ori judecatoresti, pe durata mandatului, precum si membrii cooperatori dintr-o organizatie a cooperatiei mestesugaresti, ale caror drepturi si obligatii sunt asimilate, in conditiile prezentei legi, cu ale persoanelor prevazute la pct. I;
III. persoanele care beneficiaza de drepturi banesti lunare, ce se suporta din bugetul asigurarilor pentru somaj, in conditiile legii, denumite in continuare someri;
IV. persoanele care se afla in una dintre situatiile urmatoare:
a) asociat unic, asociati, comanditari sau actionari;
b) administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management;
c) membri ai asociatiei familiale;
d) persoane autorizate sa desfasoare activitati independente;
e) persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora;
f) alte persoane care realizeaza venituri din activitati profesionale;
V. Persoanele care se regăsesc în două sau mai multe situaţii prevăzute la pct. IV.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie casa de pensii camellia_camy camellia_camy Buna ziua ! Va rog sa ma faceti sa inteleg daca trebuie sa platesc si contributia la casa de pensii in cazul in care sunt PFA. Discutiile sunt pro si contra ... (vezi toată discuția)
Legea nr. 19/2000 in cazul pfa - cotizatii cas bogdan.b bogdan.b Buna ziua! Am o nelamurire cu privire la Legea pensiilor pentru PFA si nu reusesc sa obtin un raspuns concret nici macar de la cei de la CJP, si sper sa ma ... (vezi toată discuția)
Contract sau declaratie de asigurare sociala? alina240 alina240 Buna ziua As dori sa stiu ce diferenta este intre contractul si declaratia de asigurare sociala care se incheie la Casa de Pensii. Ma refer aici la ... (vezi toată discuția)