avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Bilant negativ la licitatie
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Bilant negativ la licitatie

Bună ziua!
Dacă în documentaţia de atribuire se solicită prezentarea bilanţului contabil, fără a preciza ca acesta să fie pozitiv, o firmă care are bilanţul negativ, poate participa la licitaţie, dacă prezintă un angajament ferm din partea unui terţ pentru susţinerea capacităţii economice? Menţionez că această posibilitate este prevăzută în Fişa de date. Terţul susţinător poate fi orice societate comercială sau este obligatoriu să aibă acelaşi obiect de activitate cu ofertantul?
Dacă autoritatea contractantă fiind o instituţie publică, nu solicită bilanţul, doar cifra medie de afaceri, pentru demonstrarea capacităţii economice, se expune la vreun pericol în eventualitatea unui control?
Vă mulţumesc!
Cel mai recent răspuns: c_mariana , utilizator 10:22, 14 Aprilie 2011
ART.11^1 din HG 925 si art.186 din OUG 34 permit prezentarea unui angajament de sustinere a unui tert, indiferent ca s-a prevazut sau nu in FD, si este obligatorie luarea in considerare a lui.
Nu scrie nicaieri ca nu puteti accepta un bilant sau cont profit/pierdere negativ, dar cum veti explica unui control ca ofertantul si-a demonstrat capacitatea financiara cu un cont negativ si dvs. l-ati acceptat ?
Tot in art.186 din OUG 34 scrie si ce documente puteti cere in acest sens.

Sfatul meu este sa cereti si bilant+cont si cifra de afaceri. Daca isi doreste contractul, ofertantul poate face rost de un sustinator sau poate veni in asociere.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2011
vlad nicolae, moderator
Mulţumesc! Am mai căutat pe net, şi se pare că există două decizii civile, conform cărora: "Indicatorii financiari precum lichiditatea generală şi solvabilitatea patrimonială reflectă o situaţie de fapt existentă la un anumit moment şi nu fac parte din categoria resurselor care pot fi transferate, respectiv utilizate în comun în scopul executării contractului de achiziţie publică. O eventuală cumulare a acestor indicatori ar conduce la situaţii ce nu ar reflecta capacitatea economico-financiară reală a asociaţilor. "
Mai mult, se pare că ANRMAP apreciează că indicatorii financiari reprezintă o situaţie de fapt şi nu le sunt aplicabile prevederile art.186 din O.U.G. nr.34/2006.#-
Aveţi dreptate, nu merită riscul, într-adevăr sare în ochi bilanţul negativ la un eventual control, doar că nu am vrut să cred că nu ar există nici o "portiţă":( O zi bună Vă doresc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sustinator tert -imm teodor82 teodor82 Buna ziua. Pentru a indeplini criteriile de calificare cu privire la capacitatea economica si financiara (media cifrei de afaceri pe ultimii 3 ani), o ... (vezi toată discuția)
Referitor: achizitii publice - sustinator crenguta1963 crenguta1963 In ce forma trebuie prezentat un document de catre un ofertant in cadrul unei proceduri de achizitie publica, astfel incat sa fie in conformitate cu ... (vezi toată discuția)
Tert sustinator financiar ContSters179234 ContSters179234 Avand in vedere Ordinul 509/14.11.2011 privind formularea criteriilor de calificare si selectie, Anexa nr. 2, sustinerea situatiei economice si financiare, ... (vezi toată discuția)