avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1087 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Referitor: ACHIZITII PUBLICE - sustinator
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Referitor: ACHIZITII PUBLICE - sustinator

In ce forma trebuie prezentat un document de catre un ofertant in cadrul unei proceduri de achizitie publica, astfel incat sa fie in conformitate cu inscrisurile legislative prevazute la:
- art. 190 din OUG 34/2006:
”… (1) Capacitatea tehnica si profesionala a ofertantului/candidatului poate fi sustinuta, pentru îndeplinirea unui contract, si de o alta persoana, indiferent de natura relatiilor juridice existente între ofertant/candidat si persoana respectiva.
(2) În cazul în care ofertantul/candidatul îsi demonstreaza capacitatea tehnica si profesionala invocând si sustinerea acordata, în conformitate cu prevederile alin. (1), de catre o alta persoana, atunci acesta are obligatia de a dovedi sustinerea de care beneficiaza, de regula, prin prezentarea unui angajament ferm al persoanei respective, încheiat în forma autentica, prin care aceasta confirma faptul ca va pune la dispozitia candidatului/ofertantului resursele tehnice si profesionale invocate. Persoana care asigura sustinerea tehnica si profesionala nu trebuie sa se afle în situatia care determina excluderea din procedura de atribuire, conform prevederilor art. 180.”
- coroborat cu art. Art. 11^1) din HG 925/2006:
“..(2) Pentru a fi luată în considerare susţinerea acordată, angajamentul ferm prevăzut la art. 186 alin. (2) şi la art. 190 alin. (2) din ordonanţa de urgenţă trebuie să reprezinte un instrument juridic care să asigure dreptul autorităţii contractante de a solicita, în mod legitim, îndeplinirea anumitor obligaţii de către persoana susţinătoare.
(3) În cazul în care susţinerea terţului se referă la asigurarea unor resurse care pot fi puse efectiv la dispoziţia ofertantului - fonduri financiare, utilaje, echipamente, personal, angajamentul ferm prezentat de ofertant/candidat trebuie să prevadă care sunt resursele respective şi să evidenţieze faptul că disponibilizarea acestora se va realiza necondiţionat, în funcţie de necesităţile care apar pe parcursul îndeplinirii contractului în cauză.
(4) În cazul în care susţinerea terţului vizează îndeplinirea unor cerinţe minime de calificare cum ar fi experienţa similară reflectată prin prezentarea unor liste de produse/servicii/lucrări furnizate/prestate/executate într-o perioadă anterioară sau îndeplinirea unui nivel minim al cifrei de afaceri în domeniul de activitate aferent obiectului contractului de achiziţie publică, angajamentul ferm prezentat de ofertant/candidat trebuie să garanteze autorităţii contractante faptul că, în cazul în care contractantul întâmpină dificultăţi pe parcursul derulării contractului, persoana susţinătoare se obligă să asigure îndeplinirea completă şi reglementară a obligaţiilor contractuale prin implicarea sa directă.”
Un act care nu este incheiat in forma autentica, (o declaratie-angajament semnata de sustinator, in original), reprezinta un instrument juridic care să asigure dreptul autorităţii contractante de a solicita, în mod legitim, îndeplinirea anumitor obligaţii de către persoana susţinătoare ?
Garanteaza autorităţii contractante faptul că, în cazul în care contractantul întâmpină dificultăţi pe parcursul derulării contractului, persoana susţinătoare se obligă să asigure îndeplinirea completă şi reglementară a obligaţiilor contractuale prin implicarea sa directă ? Facem precizarea ca acest document va deveni anexa la contractul de achizitie publica



Cel mai recent răspuns: vlad nicolae , moderator 12:46, 12 Decembrie 2011
In formularele ANRMAP sunt modele pentru angajamentele de sustinere din partea unei terte persoane.
Aceste formulare trebuie completate cu datele ofertantului, ale tertului sustinator si cu informatii referitoare la procedura si incheiat in forma autentica - NOTAR.
Tertul sustinator mai trebuie sa aduca declaratia de eligibilitate si documentele ce dovedesc indeplinirea cerintelor de calificare (bilant, bonitate etc.).

Eu asa am procedat pana acum.

Ruxandra
Ultima modificare: Vineri, 9 Decembrie 2011
mariarux, utilizator
Iti multumesc mult pentru raspunsul tau :)
Dar ... este permisa solicitarea de clarificari privind FORMA AUTENTICA a documentului ? Precizez ca in Fisa de date nu au fost mentionate precizari privind aceasta situatie, iar documentul este depus doar in original - nu este autentificat de notar. Este o situatie care poate fi tratata de comisia de evaluare, respectiv documentul exista, cuprinde toate datele conform legislatiei in vigoare si se va solicita depunerea acestuia in forma autentica ?
O zi buna in continuare :))
Exista 2 abordari:
1. Se poate considera ca ofertantul a depus documentul si se poate cere ca si clarificare sa il depuna in forma solicitata prin FD, respectiv legalizata.
2. Se considera ca ofertantul nu a depus documentul asa cum s-a cerut prin FD, iar completarea lui ulterioara reprezinta tratament inegal fata de ceilalti ofertanti, care l-au depus corect.

ANRMAP, prin punctele de vedere exprimate, lasa la latitudinea comisiilor de evaluare acceparea sau nu a completarii ulterioare, functie de cele de mai sus.

Personal, cred ca daca aveti mai multi ofertanti iar acesta este singurul care nu a depus corect, trebuie respins, iar daca este doar un ofertant sau 2-3 si exista pericolul sa anulati licitatia, ii puteti cere clarificari.

Depinde de comisia dvs., care cunoaste toate datele. Important este sa respectati principiile de la art.2 din OUG 34.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sustinatorul tehnic pentru licitatii. laritzu laritzu Buna ziua.Asa cum spune si titlul ,as vrea sa stiu care este statutul legal al sustinatorului tehnic in licitatii. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Angajament ferm nelegalizat ibitza78 ibitza78 Buna ziua! 1. In cadrul unei licitatii un ofertant s-a prezentat cu sustinere tehnica/profesionala din partea altei firme, dar acest angajament de sustinere ... (vezi toată discuția)
Sustinator tert -imm teodor82 teodor82 Buna ziua. Pentru a indeplini criteriile de calificare cu privire la capacitatea economica si financiara (media cifrei de afaceri pe ultimii 3 ani), o ... (vezi toată discuția)