avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Sustinatorul tehnic pentru licitatii.
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Sustinatorul tehnic pentru licitatii.

Buna ziua.Asa cum spune si titlul ,as vrea sa stiu care este statutul legal al sustinatorului tehnic in licitatii. Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: laritzu , utilizator 12:40, 28 Mai 2015
OUG 34/2006 privind atribuirea contractelor de achiziţie publică, a contractelor de concesiune de lucrări publice şi a contractelor de concesiune de servicii - modificata si completata.

ART. 190
(1) Capacitatea tehnica si profesionala a ofertantului/candidatului poate fi sustinuta, pentru indeplinirea unui contract, si de o alta persoana, indiferent de natura relatiilor juridice existente intre ofertant/candidat si persoana respectiva.
(2) În cazul în care ofertantul/candidatul îşi demonstrează capacitatea tehnică şi profesională invocând şi susţinerea acordată, în conformitate cu prevederile alin. (1), de către o altă persoană, atunci acesta are obligaţia de a dovedi susţinerea de care beneficiază, de regulă, prin prezentarea unui angajament ferm al persoanei respective, prin care aceasta confirmă faptul că va pune la dispoziţia candidatului/ofertantului resursele tehnice şi profesionale invocate.
Persoana care asigură susţinerea tehnică şi profesională nu trebuie să se afle în situaţia care determină excluderea din procedura de atribuire, conform prevederilor art. 180 şi ale art. 181 lit. a), c^1) şi d).
------------------------------------------------------------------------
Alin. (2) al art. 190 a fost modificat de pct. 5 al art. unic din Legea nr. 193 din 26 iunie 2013, publicată în M.Of. nr. 387 din 28 iunie 2013, care introduce pct. 41^2 al art. I din OUG nr. 77 din 27 noiembrie 2012, publicată în M.Of.L nr. 827 din 10 decembrie 2012.
----------------------------------------------------------------------
(3) Atunci cand un grup de operatori economici depune oferta/candidatura comuna, capacitatea tehnica si profesionala se demonstreaza prin luarea in considerare a resurselor tuturor membrilor grupului. In cazul in care grupul beneficiaza de sustinerea tehnica si profesionala a unei/unor terte persoane, capacitatea tehnica si profesionala se demonstreaza in conditiile prevazute la alin. (2).
Ultima modificare: Joi, 28 Mai 2015
legalmgm, utilizator
Multumesc. Si referitor la drepturile si obligatiile acestuia din partea ofertantului/candidatului pe care decide sa-l sustina imi puteti spune cate ceva ?
art.11^1 din HG 925/2006
Ma refer la tertul sustinator(sustinatorul tehnic) ,ce drepturi are dar si ce obligatii ii revin .Multumesc
Prin sustinerea ofertei tehnice va referiti la sustinerea capacitatii tehnice si profesionale (experienta similara).
Tertul trebuie sa depuna urmatoarele documente:
1.Angajament de sustinere;
2.Declaratie privind neincadrarea in prevederile art.180 din OUG 34/2006;
3.Declaratie privind neincadrarea in prevederile art.181 literele a), c^1) si d) din OUG 34/2006 ;
4.Declaratie privind neîncadrarea în situatiile prevazute la art.69^1 din OUG nr.34/2006;
5.Contracte si documente din care sa reiasa experienta similara (in cazul sustinerii capacitatii tehnice si profesionale).

Alte discuții în legătură

Sustinator tert -imm teodor82 teodor82 Buna ziua. Pentru a indeplini criteriile de calificare cu privire la capacitatea economica si financiara (media cifrei de afaceri pe ultimii 3 ani), o ... (vezi toată discuția)
Subcontractant sau sustinator - conditii eligibilitate razvan911 razvan911 La o licitatie am posibilitatea de a participa insa sociatatea mea nu are o anumite acreditare ISCIR. In documentatie este precizat ca daca nu am acel ... (vezi toată discuția)
Referitor: achizitii publice - sustinator crenguta1963 crenguta1963 In ce forma trebuie prezentat un document de catre un ofertant in cadrul unei proceduri de achizitie publica, astfel incat sa fie in conformitate cu ... (vezi toată discuția)