Art.Art.190, alin.(1), (2), (3) reglementeaza conditia de suistinator.Acesta trebuie sa va sustina cu acea acreditare si sa semneze un angajament ferm autentificat la notar(ca sa fie autoritatea contractanta sigura).Pe langa angajament mai trebuie declaratie privind neincadrarea la art.180 si 181., si copie legalizata dupa ISCIR.
Subcontractantul are o anumita parte din lucrare, si daca ar fi sa subcontractati numai respectiva parte ar fi acoperita de acreditare, iar restul de lucrare ar fi neacoperita.Asa ca solutia este ori sustinerea, ori asocierea.
Eu va sugerez sustinerea, e mai simpla si nu necesita prea multe documente....daca aveti nevoire de un model de angajament, sa-mi spuneti.
O zi buna!
@razvan911
Voi incerca eu sa raspund la intrebarile tale.
1. Sustinerea din partea unui alt operator economic decat ofertantul poate fi de doua feluri:
a) Sustinerea capacitatii economico - financiare (caz in care sustinatorul prezinta situatiile financiare care dovedesc o anumita cifra de afaceri, un anumit profit, anumiti indicatori ca de exemplu solvabilitatea patrimoniala sau scrisori de bonitate, etc - tot ceea ce Autoritatea Contractanta a gasit de cuviinta sa solicite la capitolul Capacitate economico - financiara.
b) Sustinerea capacitatii tehnico - profesionale (caz in care sustinatorul va prezenta declaratia privind lista contractelor similare derulate in ultimii ani (cu sau fara copii ale contractelor si recomandarilor de la beneficiar, dupa caz) declaratii privind numarul de personal de specialitate angajat in proiect, certificari de specialitate, etc.
c) Cel ce ofera sustinerea capacitatii nu trebuie sa se gaseasca in situatiile prevazute la art 181 si 182 din OUG 34/2006 cu modificari si completari. Ceea ce presupune ca operatorul economic sustinator TREBUIE SA PREZINTE TOATE DOCUMENTELE SOLICITATE LA CAPITOLUL "ELIGIBILITATE" (declaratii pe proprie raspundere, certificate de taxe si impozite, certificat constatator, certificat de inregistrare la ONRC, cazier judiciar, etc (depinde cat de inventiva e fiecare A.C.) respectiv, tot ce prezinta si ofertantul la sectiunea "Eligibilitate". Asta daca vreti sa fiti suta la suta corect si dosarul d-voastra sa fie impecabil, sa nu poata sa va gaseasca nimeni nod in papura. Totusi, exista AC care accepta doar declaratiile pe proprie raspundere cf carora sustinatorul nu se incadreaza....Nu v-as sfatui totusi sa luati calea mai simpla pentru ca s-ar putea sa aveti nesansa de a da pentru o AC care cunoaste legea si o interpreteaza restrictiv.
2. Dupa cum am zis mai sus, teoretic si recomandabil, da. Daca alegeti sa nu, o faceti pe propriul risc.
3. In cazul sustinerii capacitatiii, se presupune ca sustinatorul isi angajeaza o oarecare raspundere pentru bunul mers al contractului - desi acest lucru nu este prevazut clar in lege si de obicei nu se reflecta in contractul de achizitie publica. In situatia in care aveti un subcontractant, raspunderea contractuala in ansamblu ramane a d-voastra, a ofertantului si raspundeti in fata AC pentru neindeplinirea obligatiilor contractuale, iar subcontractantul e raspunzator in fata d-voastra pentru neindeplinirea obligatiilor lui. Diferenta esentiala in termeni concreti este ca un sustinator nu face nimic pe parcursul derularii contractului (da doar cateva declaratii in etapa de licitatie si se presupune ca intervine daca ofertantul pe care l-a sustinut este depasit de evenimente), pe cand subcontractantul chiar va presta/executa/furniza in cadrul contractului de achizitie publica.
4. Documentele de eligibilitate - vedeti mai sus la pct.1, o declaratie de sustinere a capacitatii tehnico - profesionale (va pot trimite model) precum si respectiva certificare ISCIR, asa cum este solicitata (copie legalizata, copie cf cu originalul, in termen, etc.)
Sper sa va fie de folos explicatiile si va stau la dispozitie pentru alte clarificari.