avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 931 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Capacitatea tehnica si/sau profesionala
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Capacitatea tehnica si/sau profesionala

Buna seara,
poate cineva sa dea un raspuns clar la urmatoarea chestiune?
Conform disp. art. 190 alin 2 din OG 34/2006 ) In cazul in care ofertantul/candidatul isi demonstreaza capacitatea tehnica si profesionala invocand si sustinerea acordata, in conformitate cu prevederile alin. (1), de catre o alta persoana, atunci acesta are obligatia de a dovedi sustinerea de care beneficiaza, de regula, prin prezentarea unui angajament ferm al persoanei respective, prin care aceasta confirma faptul ca va pune la dispozitie ofertantului/candidatului resursele tehnice si profesionale invocate. Persoana care asigura sustinerea tehnica nu trebuie sa se afle in situatia care determina excluderea din procedura de atribuire, conform prevederilor art. 180 si 181.

Intrebare: daca firma care participa la licitatie nu are experienta similara [ de ex: realizarea unui contract care sa fi implicat construirea unei statii de epurare a apei uzate cuo capacitate de min x PE ?] sustinerea acopera si acest aspect?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Valentina - Diana Gheoca , Consilier juridic 13:32, 13 August 2009
DA, acopera si acest aspect cu conditia ca, din textul angajamentului ferm, sa reiasa expres acest lucru!
V-as fi recunoscatoare daca m-ati putea ajuta cu un raspuns la o chestiune legata de calitatea de sustinator in cadrul unei licitatii.

Daca un ofertant, participant la licitatie, neavand experienta similara pentru prestarea unui serviciu, apeleaza la un sustinator iar pe langa sustinere, acesta din urma, are un input in cadrul proiectului, poate participa in cadrul licitatiei si ca subcontractant (trebuie platit la un moment dat)? Ca asociat nu poate participa intrucat nu poate obtine la timp certificatele fiscale. Cu alte cuvinte, poate un sustinator sa fie si subcontractant in acelasi timp?
Avand in vedere ca ofertantul are nevoie de experienta similara, ca subcontractantii trebuie numiti de la bun inceput si ca singurul articol referitor la sustinatori este cel invocat mai sus, credeti ca varianta sustinatorului ca subcontractant poate fi acceptata de client?
Dinpunctul meu de vedere nu poate fi si subcontractant si sustinator in acelasi timp.
@AndreeaPana
Nu cunosc niciun articol de lege care sa specifice acest lucru (ca subcontractantul nu poate fi si sustinator) Si unde legea nu distinge, nici noi n-ar trebui sa distingem. Eu una nu vad niciun inconvenient sau contradictie in termeni. Chiar am folosit aceasta formula in cadrul unei licitatii si respectiva Autoritate Contractanta nu a avut nimic de comentat (AC fiind fostul MEF - Oficiul de Plati si Contractare PHARE, cosmarul ofertantilor de pretutindeni ) Acum, nu stiu ce sa zic, poate am avut bafta..

Stiu ca e tardiv acum, dar, pe viitor cand mai sunteti pusa in situatii de acest gen (situatii gri) cel mai bine este sa cereti punct de vedere la ANRMAP - Autoritatea Nationala de Reglementare a Achizitiilor Publice (cautati site-ul pe google) Daca ei va dau unda verde, atunci totul e OK.

Reiterez aici ideea cf. careia sustinatorii trebuie sa prezinte TOATE documentele de eligibilitate (adica si certificatele fiscale pe care le mentionati) precum si cele referitoare la capacitatea tehnico - profesionala. Subcontractantii prezinta de obicei o fisa de informatii generale, declaratia privind calitatea de participant la procedura si eventual o lista cu contractele similare cu cele care fac obiectul subcontractarii. Din pacate, experienta lor similara nu este cuantificata in sensul indeplinirii criteriilor de calificare.
Ultima modificare: Joi, 13 August 2009
Valentina - Diana Gheoca, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sustinatorul tehnic pentru licitatii. laritzu laritzu Buna ziua.Asa cum spune si titlul ,as vrea sa stiu care este statutul legal al sustinatorului tehnic in licitatii. Va multumesc. (vezi toată discuția)
Cerere de oferta neagumarius neagumarius Buna ziua. Ma intereseaza urmatorul aspect: am un srl si doresc sa particip la o cerere de oferta, pentru un contract de servicii. In fisa de date este ... (vezi toată discuția)
Declaratie -angajament de sustinere subcontractant cessyghe cessyghe Buna ziua! Ma aflu in urmatoarea situatie: am mers la o licitatie pentru atribuirea unui contract de servicii pentru un proiect integrat, pe 3 domenii: ... (vezi toată discuția)