Da, dar in aceasta ecuatie tertul sustinator ce drepturi si obligatii are in relatia cu ofertantul/candidatul .Sunt specificate in vreun text de lege clar. Are drepturile astea,astea,......... dar si obligatiile a,b,c...........etc .? Ma intereseaza sa stiu daca intru in pozitia de tert sustinator care este situatia. Multumesc
Din Manualul operational ANRMAP: "In cazul in care sustinerea tertului vizeaza resurse ca: utilaje, echipamente, personal, care pot fi puse efectiv la dispozitia ofertantului, atunci angajamentul ferm trebuie sa prevada care sunt resursele respective si sa evidentieze ca disponibilizara acestora se va face neconditionat in vederea finalizarii contractului.
In cazul in care sustinerea tertului vizeaza indeplinirea unor cerinte privind experienta similara, reflectata prin prezentarea unei liste de produse/servicii/lucrari, atunci angajamentul ferm trebuie sa garanteze faptul ca in cazul in care contractantul intampina dificultati, sustinatorul urmeaza sa se implice direct pentru finalizarea contractului... Temeiul: ..resursele netransferabile pot fi angajate, in caz de neindeplinire a contractului de catre operatorul economic respectiv, doar de terta persoana intrucat aceste resurse reprezinta indicatori specifici tertei persoane care i-a realizat".
"Angajamentul ferm prezentat de ofertantul castigator va face parte integranta din contractul de achizitie publica. Sustinatorul raspunde in mod direct pentru prejuridiile cauzate utoritatii contractante ca urmare a nerespectarii obligatiilor asumate prin angajament"
Inteleg ca de fapt, pe dvs. va intereseaza in mod special, relatia pe care o veti avea dvs. ca tert sustinator, cu persoana sustinuta, viitor ofertant.
Probabil ca va ganditi in mod justificat, ca in urma sustinerii riscati sa va alegeti cu executia unei lucrari contractate de altul, fara ca acesta sa aiba nicio raspundere.
OUG 34 reglementeaza doar relatia intre autoritatile contractante pe de-o parte si operatorii economici ofertanti pe de alta parte, viitori semnatari ai contractului de achizitie publica. In aceasta situatie, autoritatea contractanta trebuie sa se asigure de derularea corespunzatoare a viitorului contract in orice situatie, solicitand in acest sens angajamentul ferm al sustinatorului.
Relatia directa comerciala/juridica intre ofertant si ceilalti operatori economici subcontractanti sau, in speta, sustinatori,operatori care nu semneaza viitorul contract cu autoritatea contractanta, nu este reglementata prin OUG 34, decat in limita celor prezentate anterior, aceste relatii facand obiectul reglementarilor relatiilor comerciale si juridice obisnuite.
In aceasta situatie, consider ca puteti incheia din propria initiativa intre dvs, si ofertantul respectiv o conventie, eventual legalizata, in care sa stipulati clar drepturile si obligatiile fiecarei parti raportate la angajamentul de sustinere acordat, si consecintele nerespectarii acestora.