avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensile alimentara stabilita de instanta din ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensile alimentara stabilita de instanta din strainatate

Am urmatoarea situatie: divort pronuntat in strainatate, hotarare prin care se stabileste incredintarea copilului mamei precum si pensie alimentara.

Tatal si mama sunt cetateni romani care s-au castorit in strainatate.
Tatel s-a reintors in tara dupa pronuntarea divortului, iar salariul lui este mai mic decat cel la care s-a raportat instanta initial.

Intrebare: care este instanta competenta sa modifice cuantumul pensiei alimentare: instanta din strainatate sau cea din Romania?

Ce acte normative sunt aplicabile in speta?

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Iulia Banu , Avocat 14:25, 20 Iunie 2008
A se vedea Legea nr. 105/19992 privind raporturile de drept international privat.

Daca domiciliul minorului caruia i se acorda intretinerea este in straiantate, instanta de acolo poate reduce cunatum-ul pensiei de intretinere, pe baza actelor doveditoare ale tatalui. Insa, avandu-se in vedere ca pensia de intretinere se acorda si in functie de nevoile minorului, nu doar in functie de veniturile tatalui obligat la plata pensiei, este discutabil daca instanta de acolo va tine seama de faptul ca debitorul si-a diminuat veniturile (intentionat, sau nu)...
In judecarea cauzei se va tine seama de legile tarii respective...
După aderarea la UE, România aplica Regulamentul nr. 2201/2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor in materia familială şi responsabilităţii părinteşti cu statele membre UE.
În relaţiile dintre statele membre, Regulamentul nr. 2201/2003 prevalează asupra următoarelor convenţii (la care românia este parte) în măsura în care acestea privesc materiile reglementate de prezentul regulament: Convenţia Europeană din 20 mai 1980 privind recunoaşterea şi executarea hotărârilor privind încredinţarea copiilor şi restabilirea încredinţării copiilor şi Convenţia de la Haga din 25 octombrie 1980 asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copii.
Multumesc! Deja citisem legea 105, iar in opinia mea este competenta instanta de aici.
Nu stiam si de acest regulament!
Multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nerespectarea beti66 beti66 BUNA ZIUA, IN URMA DIVORTULUI FACUT IN SPANIA , AM OBTINUT CUSTODIA COPILULUI .( ATAT EU CAT SI COPILUL SUNTEM REZIDENTI SPANIOLI ) . CONFORM ... (vezi toată discuția)
Conventia de la haga cu privire la rapire internationala de minori ValiChira ValiChira Casatoriti fiind in Romania am imigrat in Canada unde am divortat. In Canada s-au nascut doi baieti. Acolo am avut garda comuna copiilor (o sapt./o sapt.). In ... (vezi toată discuția)
Executare silita a unei sentinte civile pentru nerespectarea programului de vizitare hasan hasan Buna ziua. Un prieten cetatean turc a divortat de sotia lui,copilul rezultat in urma casatoriei fiind incredintat mamei printr-o sentinta definitiva si ... (vezi toată discuția)