Am urmatoarea situatie: divort pronuntat in strainatate, hotarare prin care se stabileste incredintarea copilului mamei precum si pensie alimentara.
Tatal si mama sunt cetateni romani care s-au castorit in strainatate.
Tatel s-a reintors in tara dupa pronuntarea divortului, iar salariul lui este mai mic decat cel la care s-a raportat instanta initial.
Intrebare: care este instanta competenta sa modifice cuantumul pensiei alimentare: instanta din strainatate sau cea din Romania?
A se vedea Legea nr. 105/19992 privind raporturile de drept international privat.
Daca domiciliul minorului caruia i se acorda intretinerea este in straiantate, instanta de acolo poate reduce cunatum-ul pensiei de intretinere, pe baza actelor doveditoare ale tatalui. Insa, avandu-se in vedere ca pensia de intretinere se acorda si in functie de nevoile minorului, nu doar in functie de veniturile tatalui obligat la plata pensiei, este discutabil daca instanta de acolo va tine seama de faptul ca debitorul si-a diminuat veniturile (intentionat, sau nu)...
In judecarea cauzei se va tine seama de legile tarii respective...
După aderarea la UE, România aplica Regulamentul nr. 2201/2003 privind competenţa, recunoaşterea şi executarea hotărârilor in materia familială şi responsabilităţii părinteşti cu statele membre UE.
În relaţiile dintre statele membre, Regulamentul nr. 2201/2003 prevalează asupra următoarelor convenţii (la care românia este parte) în măsura în care acestea privesc materiile reglementate de prezentul regulament: Convenţia Europeană din 20 mai 1980 privind recunoaşterea şi executarea hotărârilor privind încredinţarea copiilor şi restabilirea încredinţării copiilor şi Convenţia de la Haga din 25 octombrie 1980 asupra aspectelor civile ale răpirii internaţionale de copii.
Multumesc! Deja citisem legea 105, iar in opinia mea este competenta instanta de aici.
Nu stiam si de acest regulament!
Multumesc pentru raspunsuri!
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Nerespectarea
beti66
BUNA ZIUA,
IN URMA DIVORTULUI FACUT IN SPANIA , AM OBTINUT CUSTODIA COPILULUI .( ATAT EU CAT SI COPILUL SUNTEM REZIDENTI SPANIOLI ) . CONFORM ... (vezi toată discuția)