avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Organigrama unei societati comerciale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Organigrama unei societati comerciale

Buna ziua!
Este obligatorie realizarea, pastrarea, modificarea organigramei unei societati comerciale?
Intreb asta, deoarece in litigiile de munca organigrama este un loc comun fiind ceruta de parti sau de instanta, desi nu reiese de nicaieri (contraziceti-ma) ca o soc. com. are obligatia legala de a tine un astfel de act.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 14:14, 5 August 2008
organigrama nu este un act ci doar o redare schematică (grafică) în toate detaliile a organizării, a subordonării şi a legăturilor dintre compartimente din cadrul unei întreprinderi sau al unei instituţii.
Aveti fise de post pt. angajati ? daca nu, atunci acesta este motivul pentru care in litigiile de munca va este ceruta
Va multumesc pt raspuns, dar desigur ca societatea in cauza are fise de post. Problema mea este daca pot pur si simplu sa spun ca nu am aceasta organigrama (n-am avut-o niciodata), fara consecinte?
nu cred ca este o obligativitate sa ai organigrama, dar este bine sa o ai, ca organizare....
Organigrama este parte componenta a Regulamentului de organizare si functionare (ROF) a unei societati comerciale.
ROF nu este obligatoriu dar din el face parte "fisa postului" care este obligatorie si este prevazuta si in Contractul individual de munca.
ROF stabileste obiectivul fiecarei pozitii (functii), enumera sarcinile si responsabilitatile pe care le include fiecare lucrare, explica cat de mult se extinde autoritatea fiecarei functii si clarifica relatiile intre diferitele functiuni.
Altfel spus, ROF cuprinde atributiile fiecarui compartiment din organigrama societatii, legaturile de colaborare cu alte compartimente, regulile metodologice si competentele fiecarui compartiment si se intocmeste fisa postului pentru fiecare post dintr-un compartiment.
Organigrama nu este 'batuta in cuie" pentru totdeauna, ea este flexibila si se poate modifica atunci cand necesitatile o cer.
ROF este obligatoriu. Roi este obligatoriu si e parte integranta din ROF. Codul de conduita interna. Mai ales daca sunt anumite activitati... Fisa postului este obligatorie. Circulatia documentelor... are importanta ei! Corobaratile va rog cu actele normative care vi se aplica si mai ales Codul muncii. Modificarea organigramei se face potrivit Statului pe care il aveti, cu Adunare generala, Consiliu de administratie, Colegiu de conducere - dupa caz. Se ataseaza dosarului pe crea il aveti constituit pentru societatea dvs. Organigrama este un act ce este parte integranta din restul actelor care va guverneaza activitatea. Sfatul cuiva care a fost consilier juridic 9 ani inainte de a fi avocat. E asa de bine sa aveti toate actele in ordine!!! Intocmiti-le totusi! :DEste parte integranta din statut.
Ultima modificare: Joi, 19 Iunie 2008
iuliaro2006, utilizator

Alte discuții în legătură

Rof este obligatoriu la o sc? 22.08.2009 22.08.2009 va rog a-mi raspunde la urmatoarea intrebare Lucrez la o SC este obligatoriu intocmirea ROF , si de cind , Multumesc mult (vezi toată discuția)
Cine reglemementeaza obligativitatea intocmirii organigramei unei societati? ionmonica ionmonica In obiectiunile pe care le-am primit la expertiza se invoca rea-credinta pentru neatasarea la documentatie a organigramei desfasurate pe persoane.Parata nu ... (vezi toată discuția)
Instruirea noului angajat marsta marsta Mă interesează dacă e reglementată în vreo lege obligativitatea angajatorului de a asigura instruirea inițială a angajatului: prezentare ROI, Rof, fisa ... (vezi toată discuția)