avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 745 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... taxa auto
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

taxa auto

Care este termenul limita de formulare a unei actiuni pentru recuperarea taxei auto? Mai precis in cati ani de la data inmatricularii se poate formula o astfel de contestatie? Problema e ca masina a fost cumparata in decembrie 2007 si inmatriculata in ianuarie 2008. Probabil ca este prea tarziu pentru o astfel de actiune.
Oricum multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Ultima modificare: Marți, 12 Aprilie 2011
iulia_viorica, utilizator
Cel mai recent răspuns: andrei_pap87 , utilizator 21:05, 14 Aprilie 2011
parerile sunt impartite pe aici pe forum, unii zic 3 ani...altii 5 ani...
In opinia mea,

in cazul formularii, in instanta civila, unei actiuni in plata nedatorata, ori raspunderea civila delictuala a statului (sub acest aspect, tinem cont ca taxa a fost incasata in temeiul unei legislatii - emise de autoritatile statului- contrara dr. comunitar) se va aplica termenul de 3 ani.

in cazul unei actiuni in contencios adm. se vor aplica termenele prevazute de L. 554/2004...

Este adevarat ca s-au conturat opinii ca fiind vorba de o taxa perceputa de autoritatile fiscale, ar fi incident termenul de 5 ani prevazut de Cod. proc. fiscala. Totusi la argumentele aduse, eu unul nu am putut sa achiesez decat partial, probabil si pentru faptul ca, din practica, nu prea am luat la cunostinta de eventuale hotarari in care instantele sa analizeze si acest aspect, si chiar daca ar exista asemenea solutii, cu siguranta ar fi cazuri izolate...

Va puteti "incerca norocul", dar trebuie sa aveti argumente solide in ceea ce priveste incidenta termenului de 5 ani, in caz contrar, daca se va ridica exceptia prescriptiei dreptului la actiune, instanta se va pronunta pe aceasta exceptie si va respinge de plano actiunea dvs.

Cu stima,
Andrei PAP
De unde sunteti?Dumneavoastra o sa apelati la un av care stie cum sa va intemeieze actiunea incat sa fie incident termenul de prescriptie de 5 ani si acesta este pe contencios.
Aveti sanse maxime de reusita daca actionati profesionist.
Obtineti si cheltuieli de judecata si dobanda , eu asa procedez.
Sunt din Tulcea si multumesc de raspuns.
sarut mana ! Va rog frumos sa-mi spuneti daca puteti sa ma reprezentati sau sa-mi intocmiti un dosar pentru a recupera banii pe care i-am platit pe taxa de prima inmatriculare sau daca imi puteti spune ce onorariu percepeti pentru o astfel de actiune .Totodata tinand cont ca eu am adus masina din spania si am inscris masina in anul 2010 luna februarie.Pot fi contactat la nr.0723911746 cu stima

Alte discuții în legătură

Recuperare taxa auto eumaria81 eumaria81 Buna seara! Ma aflu si eu intr-o situatie mai delicata si va rog sa ma ajutati cu cateva sfaturi/raspunsuri. Am adus in Romania in 2008 un VW Passat (an fabr. ... (vezi toată discuția)
Cuantumul taxei de timbru (restituire taxa auto) titi marina titi marina Va salut, cu stima Intrebare : care este valoarea taxei de timbru si timbru judiciar pentru o actiune in restituirea taxei de poluare auto? Multumesc, (vezi toată discuția)
Taxa de poluare agentie.fibec agentie.fibec am achizitionat un autoturism nou in dec 2009, si in feb 2010, firma de leasing m-a obligat sa plaresc taxa de poluare, pe care ei o platisera din 12 ian ... (vezi toată discuția)