avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 891 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Protecţia consumatorului, ... Agentia imobiliara mi-a cerut comisionul inainte sa ...
Discuție deschisă în Protecţia consumatorului, garanţii şi probleme asociate produselor şi serviciilor

Agentia imobiliara mi-a cerut comisionul inainte sa semnez contractul de v-c care mai apoi nu s-a semnat, si acum nu stiu cum sa-mi recuperez banii din comisionul platit agentiei imobiliare

Buna ziua,
Am lucrat cu un agent al unei agentii imobiliare din Bucuresti pentru a-mi gasi o locuinta sa o cumpar prin programul prima casa.
Am gasit apartamentul, i-am platit proprietarului banii de avans din antecontract si am dat si agentiei 1000 de euro conform unui contract pe care l-am semnat cu acestia (agentia).
In contract scria ca sunt de acord sa platesc agentiei suma de 1000 de euro la semnarea antecontractului.
La evaluarea apartamentului, evaluatorul nu mi l-a evaluat la suma pe care eu o ceream de la banca si astfel nu am mai luat apartamentul. Proprietarul mi-a inapoiat avansul, insa firma de imobiliare nu mi l-a mai inapoiat (comisionul).

Precizez ca nu mi s-a dat nici o chitanta pentru banii platiti la firma de imobiliare si singurul martor pe care il am ca am dat banii, este mama (si deducerea logica, conform careia odata ce am semnat antecontractul, evident ca am platit si comisionul).

Am gasit o lege care interzice agentiilor imobiliare sa ia banii clientului inaintea semnarii contractului de vanzare-cumparare.

Intrebarea mea este: Pot sa-mi recuperez in vreun fel acei bani.

Multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: arlequin , utilizator 13:13, 14 Aprilie 2011
Mai intati mergeti la Ministerul Finantelor si faceti o reclamatie.
Daca au luat banii si nu platesc impozit pt. ei este evaziune.
Mergeti la instanta de juidecata cu martor daca nu se rezolva pe cale amiabila.
maximavocat a scris:

Mai intati mergeti la Ministerul Finantelor si faceti o reclamatie.
Daca au luat banii si nu platesc impozit pt. ei este evaziune.
Mergeti la instanta de juidecata cu martor daca nu se rezolva pe cale amiabila.

Am inteles pana la partea cu "instanta de judecata".
Asadar, daca nu se rezolva pe cale amiabila, in urma reclamatiei de la Ministerul Finantelor, trebuie sa ii actionez in instanta?
Asta presupune sa angajez un avocat si sa deschid proces, nu!?
Si am sanse sa castig procesul in conditiile in care singurul martor pe care-l am este mama mea?
Costurile unui proces, impreuna cu onorariul avocatului nu este posibil sa depaseasca suma pe care o am de recuperat?
Mai exista o alta cale legala prin care ii pot constrange sa-mi inapoieze banii, in afara de proces in instanta?

Multumesc pentru raspuns anterior domnului "maximavocat" si anticipat!
Daca in urma controlului efectuat de M.F. se constata ca aveti dreptate si ii sanctioneaza, va puteti folosi de procesul verbal incheiat si atunci aveti sanse de castig mult mai mari.
maximavocat a scris:

Daca in urma controlului efectuat de M.F. se constata ca aveti dreptate si ii sanctioneaza, va puteti folosi de procesul verbal incheiat si atunci aveti sanse de castig mult mai mari.

Multumesc inca odata.
O zi buna!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nelămurire avans antecontract vladmuresan02 vladmuresan02 Urmează să cumpăr un apartament și am o nelămurire la semnarea antecontractului. Agenția mi-a zis că trebuie să dau tot avansul (15% din valoarea ... (vezi toată discuția)
Comision la antecontract Lmps2016 Lmps2016 Buna ziua, Am folosit serviciile unei agentii imobiliare. Am vazut apartamentul, am stabilit o intalnire la notar, am semnat un antecontract si am platit un ... (vezi toată discuția)
Contract rezervare agentie imobiliara 1000 € User6690 User6690 Ma aflu intr-o situatie neplacuta in care ma simt obligata sa cumpar un imobil. Am gasit un anunt pe net, am sunat am programat o vizionare. Dupa 2 zile am ... (vezi toată discuția)