avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... prelungire arest cu 60 de zile
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

prelungire arest cu 60 de zile

Buna ziua.Prietenul meu dupa ce i-au expirat cele 29 de zile de arest preventiv,i-a venit un nou mandat de 60 de zile si a fost transferat la Rahova.Ce inseamna acest lucru,pentru ca din cate stiu nu se poate prelungi mandatul decat cu 20 de zile.Procesul este stabilit pe data de 20.

Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:19, 27 Aprilie 2011
Nu cu 20 de zile, de regula mandatul se prelungeste cu 30 de zile .
Legea spune ca judecatorul, in cursul urmaririi penale , poate acorda si alte prelungiri, fiecare neputand depasi 30 de zile si ca durata totala a arestarii preventive in cursul urmaririi penale nu poate depasi un termen rezonabil, si nu mai mult de 180 de zile.Insa in cursul judecatii, judecatorul este dator, conform legii sa verifice periodic temeinicia si legalitatea masurii preventive, insa nu mai tarziu de 60 de zile .Avand aceasta posibilitate, a verificarii dupa 60 de zile , este posibil sa nu existe o incalcare , mai ales ca s-a mai si intamplat, in unele cazuri , chiar mediatizate.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Aprilie 2011
ContSters181996, utilizator
Urmarirea penala a fost efectuata si s-a dispus inaintarea dosarului instantei de judecata ?
Da.Are chiar prima infatisare pe 20aprilie.Eu sunt mai ingrijorata ca l-au mutat asa repede la penitenciar.Cazul nu este f grav si e la prima abatere.
Conform prevederilor art.160 lit.b c.pr.pen aceasta masura a prelungirii duratei arestarii preventive este legala.
In aceasta situatie s-a urmarit tocmai ca instanta sesizata dupa incheierea urmaririi penale sa poate acorda termen de judecata.
Dupa terminarea urmaririi penale persoanele aflate in stare de arest sunt incarcerate in penitenciare.
Probabil ca la primul termen de judecata,aparatorul acestuia va discuta in instanta din nou daca subzista temeiurile care au determinat arestarea persoanei despre care faceti vorbire
Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2011
Radu Gabrian, Mediator
pana la expirarea mandatului de arestare preventiva ,instanta de judecata ia in discutie prelungirea masurii arestarii preventive lucru perfect legal.
apoi instanta ,pana la expirarea a 60 zile trebuie sa ia din nou in discutie prelungirea acestei masuri,in caz contrar incetand de drept si conducand la punerea in libertate.
faptul ca a fost transferat la penitenciar nu e grav si e perfect legal.

Alte discuții în legătură

Prelungire mandat arestare tayson tayson buna seara, in conditiile in care,mandatul de arestare preventiva expira in data de 21.10,care ar trebui sa fie data la care procurorul ar trebui sa ceara ... (vezi toată discuția)
Arestarea preventiva Bucur Diana Bucur Diana Acum 10 luni prietenul meu a lovit pe cineva cu masina in timp ce cobora o panta si a ramas fara frane. Din cate am inteles ulterior era o masina folosita doar ... (vezi toată discuția)
Arestarea preventiva floare-albastra floare-albastra inftactiune: luare de mita durata arest preventiv: 24 h + 29 zile + 60 zile intrebare: pe 10 sept. expira si cele 60 zile, se mai prelungeste mandatul de ... (vezi toată discuția)