avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1035 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Daune morale sau Daune interese?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Daune morale sau Daune interese?

Pentru neplata salariilor pot sa cer daune morale?
Care este diferenta intre daune morale si daune interese?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:59, 13 Aprilie 2011
Daunele morale sunt prejudicii cauzate unei persoane, constand in principiu suferinte de ordin psihic.
Daunele interese( moratorii sau compensatorii) pot fi cerute pentru neexecutarea ,executarea necorespunzatoare sau cu intarziere a unei obligatii.
Dar le puteti pretinde pe ambele, cu mentiunea ca, in privinta daunelor morale , acestea pot fi acordate salariatilor numai in cazul in care legea, contractul colectiv de munca sau contractul individual de munca cuprinde clauze exprese în acest sens.
da, ambele cu clauze exprese
Întârzierea nejustificată a plăţii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Obiect contract dacmoto dacmoto In cazul unui contract avand ca obiect executia si finalizarea de lucrari, daca executantul si-a indeplinit cu intarziere obligatia, poti sa ceri despagubiri ... (vezi toată discuția)
Vreau sa ma lamuresc ....va rog......urgent Popescu_Ioana Popescu_Ioana As vrea sa deschid un proces si sa cer daune ..am ineles sunt daune interese si daune morale ...nu inteleg diferenta ...ce nu inteleg este ... daca in firma ... (vezi toată discuția)
Penalitati mirceapreda76 mirceapreda76 Este adevarat ca nu pot pretinde de la un debitor [datorie contabila + penalitati de intarziere ] in acealsi timp cu [penalitati de reziliere] cf contract? ... (vezi toată discuția)