avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Vreau sa ma lamuresc ....va rog......urgent
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Vreau sa ma lamuresc ....va rog......urgent

As vrea sa deschid un proces si sa cer daune ..am ineles sunt daune interese si daune morale ...nu inteleg diferenta ...ce nu inteleg este ... daca in firma nu am vazut sau semnat un regulament intern , si nici contract colectiv de munca .. fiind doar fisa postului si CIM ... ma incadrez conform modificarii ...(Prin Legea nr. 237/2007 din iulie 2007 a fost modificat art. 269 alin. 1 din Codul muncii, in sensul ca se acorda salariatilor si despagubiri pentru pagubele morale)(Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. XL (40) din 7 mai 2007 care precizeaza ca "o corecta interpretare si aplicare a dispozitiilor legale au facut-o acele instante care au considerat ca acordarea de daune morale este admisibila numai in masura in care in cuprinsul contractului colectiv de munca sau contractul individual de munca au fost incluse clauze exprese in acest sens".) ... deci pana la urma cum este ... ma incadrez daca nu am luat la cunostiinta de un contract colectiv de munca la nivelul societatii ? se considera contract colectiv de munca cel la nivel national ? .. as dorri lamuriri ca eu una nu mai inteleg ...multumesc mult
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:32, 13 Decembrie 2008
Atit regulamentul intern cit si contractul colectiv de munca la nivel de angajator sau la nivel national constituie izvoare de drept pentru legislatia muncii. Atunci cind ati negociat si semnat contractul individual de munca si ati acceptat incadrarea in munca ati acceptat implicit sa vi se aplice si regulamentul interen (care obligatoriu trebuie sa existe la fiecare angajator) cit si contractul colectiv de munca ( daca nu exista la nivel de angajator sau ramura der activitate) cel la nivel national. Nu era necesar ca sa le "vedeti" dv. caci se prezuma ca trebuie sa le respectati conform principiului "nemo cesetur ignorare legem"
Despagubirile pot fi daune interese compensatorii ( pt pagubele create prin neexecutarea obligatiei sau executare necorespunzatoare ) si moratorii ( pt pagubele cauzate prin intarzierea in executarea obligatiilor ).
Daunele interese cuprind atat pierderea efectiva cat si beneficiul nerealizat.
De asemenea, daca debitorul nu-si indeplineste obligatiile nici chiar cu intarziere, el datoreaza cumulativ daune-interese compensatorii si daune-interese moratorii.
Potrivit art. 269 alin. (1) din Codul muncii, angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

Popescu_Ioana a scris:

Prin Legea nr. 237/2007 din iulie 2007 a fost modificat art. 269 alin. 1 din Codul muncii, in sensul ca se acorda salariatilor si despagubiri pentru pagubele morale)(Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. XL (40) din 7 mai 2007 care precizeaza ca "o corecta interpretare si aplicare a dispozitiilor legale au facut-o acele instante care au considerat ca acordarea de daune morale este admisibila numai in masura in care in cuprinsul contractului colectiv de munca sau contractul individual de munca au fost incluse clauze exprese in acest sens".) ... deci pana la urma cum este ... ma incadrez daca nu am luat la cunostiinta de un contract colectiv de munca la nivelul societatii ? se considera contract colectiv de munca cel la nivel national ? .. as dorri lamuriri ca eu una nu mai inteleg ...multumesc mult



Doamna Popescu,
decizia ICCJ a fost emisa inainte de modificarea C. muncii in prin. L 237/2008, si ar fi trebuit sa fie valabila pentru situatia dinainte de modificare. S-au schimbat insa, prin L 237 realitatile existente la momentul deciziei.
Prin modificare, insasi noul art. 269 prevede posibilitatea solicitarii de daune morale, fara a mai fi necesara cautarea unui temei in alta parte (c. colectiv, roi). deci, din acest punct de vedere, nu va mai bateti capul cu ce acte ati vazut sau nu la angajator.
Succes!
Ultima modificare: Vineri, 17 Octombrie 2008
smeagull, utilizator
Răspunderea patrimonială a angajatorului reprezintă o varietate a răspunderii civile contractuale, având aspecte particulare generate de specificul raporturilor juridice de muncă. Răspunderea patrimonială a angajatorului se întemeiază pe culpa acestuia, iar în ceea ce priveşte dovada, funcţionează prezumţia de culpă potrivit dreptului comun.
Pot fi exemplificate ca situaţii în care operează răspunderea patrimonială a angajatorului, următoarele: refuzul angajatorului de a achita salariatului drepturile băneşti cuvenite, situaţia concedierii nelegale, împiedicarea salariatului de a munci, omisiunea de luare a măsurilor pentru securitatea si sanatatea in munca etc.
Pentru a solicita daune morale salariatul trebuie să probeze existenţa prejudiciului moral, reflectat în planul aprecierii sociale sau profesionale.
si eu ma aflu intr-o situatie asemanatoare am intentat proces intrucit angajatorul a omis sa trimita catre inspectoratul teritorial de munca cartea de munca pentru a fi operat in ea cit am lucrat astfel in baza aceleiasi legi am cerut daune morale si .nu mi s-au acordat astfel am intentat recurs desi instanta il obliga sa recunoasca relatiile de munca .dar nu il intreaba daca poate face dovada ca mi-a dat salariul pentru ca daca eu nu ave-am o adevberinta de salariat data de catre el nu mai vedeam cele 16 luni in cartea de munaca

Alte discuții în legătură

Daune morale luminita savu luminita savu Buna ziua! In cazul in care se constata nelegalitatea si netemeinicia unei decizii de concediere prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, se ... (vezi toată discuția)
Daune morale ginnyy ginnyy Potrivit art. 269 (1) Cod Muncii - Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe ... (vezi toată discuția)
Daune morale de la angajator Gigel Vieru Gigel Vieru Ce credeti un angajat (sofer)poate solicita daune morale de la angajator pentru faptul ca a fost arestat in Germania in momentul in care transporta niste ... (vezi toată discuția)