Buna ziua!
In cazul in care se constata nelegalitatea si netemeinicia unei decizii de concediere prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, se pot acorda si daune morale pe langa drepturile salariale cuvenite?
ICCJ spune - intr-un recurs in interesul legii - ca in cadrul litigiilor de muncă privind atragerea răspunderii patrimoniale a angajatorilor, potrivit art. 269 alin. (1) din Codul muncii, daunele morale pot fi acordate salariaţilor numai în cazul în care legea, contractul colectiv de muncă sau contractul individual de muncă cuprinde clauze exprese în acest sens.
Art. 253 din Codul Muncii prevede in alin.1 ca , angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
Obligarea angajatorului la plata daunelor morale a fost reglementata expres prin Legea nr. 237/2007 privind modificarea alin. (1) al art. 269 din Legea nr. 53/20031 - Codul muncii.
Pentru a fi angajata raspunderea patrimoniala pentru daune morale este necesar sa se dovedeasca elementele raspunderii civile, respectiv fapta ilicita a angajatorului, prejudiciul si legatura de cauzalitate.
Daune morale
ginnyy
Potrivit art. 269 (1) Cod Muncii - Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe ... (vezi toată discuția)