avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 281 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... daune morale
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

daune morale

Potrivit art. 269 (1) Cod Muncii - Angajatorul este obligat, în temeiul normelor şi principiilor răspunderii civile contractuale, să îl despăgubească pe salariat în situaţia în care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului în timpul îndeplinirii obligaţiilor de serviciu sau în legătură cu serviciul.

in Monitorul Oficial nr. 763/12 noiembrie 2007, a fost publicata Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. XL (40) din 7 mai 2007, care prevede ca, acordarea de daune morale este admisibila numai in masura in care in cuprinsul contractului colectiv de munca sau contractul individual de munca au fost incluse clauze exprese in acest sens.

Insa decizia a fost emisa in data de 7 mai 2007, cu mult inainte de modificarea art. 269 (1) prin care s-au introdus daunele morale.

intebare: se acorda daune morale potrivit dispozitiilor codului muncii daca acestea nu se regasesc expres in CIM sau CCM?
Cel mai recent răspuns: Gigel Vieru , Avocat 21:37, 31 Martie 2008
Potrivit noilor prevederi ale art. 269, alin. 1 din Codul Muncii, modificat prin Legea nr. 237/2007, publicata in Monitorul Oficial nr. 497 din 25 iulie 2007, angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

Noutatea adusa de Legea nr. 237/2007 consta in faptul ca angajatul a dobandit dreptul sa fie despagubit in temeiul Codului Muncii si pentru prejudiciul moral suferit din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.

Parerea mea este ca se pot acorda daune morale , chiar daca acestea nu se regasesc in c.i.m sau in c.c.m.
Decizia ICCJ prin care s-a admis recursul in interesul legii cu privire acordarea daunelor morale este obligatorie pentru toate instantele cf art 329 indice 5 alin 3 Cod proc.civila.Ma indoiesc ca vreo instanta va acorda aceste daune daca nu sunt prevazute in CCM sau in CIM.
chiar daca decizia este anterioara modificarii codului muncii (prin care s-au introdus daunele morale)?
Subiectul a mai fost tratat. Vezi daune morale de la angajator din 20.03 pag.4. S-a dezbatut inclusiv problema deciziei ICCJ.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Daune morale luminita savu luminita savu Buna ziua! In cazul in care se constata nelegalitatea si netemeinicia unei decizii de concediere prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, se ... (vezi toată discuția)
Daune morale de la angajator Gigel Vieru Gigel Vieru Ce credeti un angajat (sofer)poate solicita daune morale de la angajator pentru faptul ca a fost arestat in Germania in momentul in care transporta niste ... (vezi toată discuția)
Vreau sa ma lamuresc ....va rog......urgent Popescu_Ioana Popescu_Ioana As vrea sa deschid un proces si sa cer daune ..am ineles sunt daune interese si daune morale ...nu inteleg diferenta ...ce nu inteleg este ... daca in firma ... (vezi toată discuția)