avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 964 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru cresterea primului copil si ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru cresterea primului copil si concediu medical de sarcina si lauzie pentru cel de-al doilea

buna ziua.
va rog sa ma ajutati urgent si pe mine inr-o problema: daca o persoana care se afla in ccc pana la 2 ani de la data de 05.01.2010 iar la data de10.12.2010 se prezinta la angajator cu cm pentru sarcina si lauzie, este indreptatita sa primeasca atat indemnizatia cat si contravaloarea cm? daca da, care ar fi baza legala, iar daca nu care ar fi solutia in cazul in care platile s-au facut deja?
va rog inca o data ajutati-ma. #-o
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:31, 13 Aprilie 2011
Nu, pentru ca, pe perioada concediului pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani, cim/raportul de serviciu, sunt suspendate, la cerere. :)
1. Daca ati nascut in timp ce erati in CCC cu primul copil nu peteti beneficia de concediu de maternitate (sarcina si lauzie).
2. Veti trece din CCC1 in CCC2 fara sa mai intrati in concediu de maternitate.
3. A gresit angajatorul ca v-a platit asa ceva, dvs. ca ati acceptat niste bani necuveniti si medicul de familie care v-a vizat certificatul medical desi stia ca sunteti in CCC.
4. Iata ce spune OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:
Art. 42. - (1) Sumele încasate necuvenit cu titlu de indemnizaţii se recupereazã de la beneficiari în termenul de prescripţie de 3 ani.
(2) Recuperarea sumelor prevãzute la alin. (1) se efectueazã de cãtre angajator sau, dupã caz, de instituţia care efectueazã plata acestor drepturi.
(3) Casele de asigurãri de sãnãtate recupereazã sumele plãtite necuvenit de la plãtitorii prevãzuţi la art. 36 alin. (3).
(4) Sumele plãtite necuvenit prin intermediul caselor de asigurãri de sãnãtate se recupereazã de la beneficiari în baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu.
(5) Sumele nerecuperate din cauza decesului beneficiarilor nu se mai urmãresc.

Art. 43. - (1) Sumele încasate necuvenit, cu titlu de indemnizaţii, ca urmare a unei infracţiuni sãvârşite de beneficiar, se recupereazã de la acesta, inclusiv dobânzile aferente, pânã la recuperarea integralã a prejudiciului.
(2) Sumele stabilite în conformitate cu alin. (1), nerecuperate din cauza decesului asiguraţilor, se recupereazã de la moştenitori, în condiţiile dreptului comun.
(3) Debitele provenite din indemnizaţiile prevãzute de prezenta ordonanţã de urgenţã se recupereazã prin executorii proprii ai CNAS şi ai caselor de asigurãri de sãnãtate şi constituie venituri ale bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drepul munci Diana Neculae Diana Neculae In ce lege sau ordin ce interzice caselor de pensii sa faca retinerii din pensi fara o hotarire judecatoreasca sau hotarare data pe proprie raspundere data la ... (vezi toată discuția)
Sume nerecuperate de la fnuass miruna82 miruna82 In perioada aprilie 2011- martie 2012 au fost depuse un numar de 9 cereri de restituire sume de recuperat pentru concedii medicale de la FNUASS.. pentru nici o ... (vezi toată discuția)
Art. 181 din legea 263/2010 Mihaelaioli Mihaelaioli As vrea sa stiu ce stipuleaza art. 181, si anume cum se face recuperarea drepturilor necuvenite incasate de la asigurarile sociale( pensie). Multumesc (vezi toată discuția)