avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 464 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sume nerecuperate de la FNUASS
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sume nerecuperate de la FNUASS

In perioada aprilie 2011- martie 2012 au fost depuse un numar de 9 cereri de restituire sume de recuperat pentru concedii medicale de la FNUASS.. pentru nici o astfel de cerere nu am primit vreun raspuns (depuse toate in termenul acela de 90 zile, mai putin prima care facea referire la anul 2010). Acesti bani se mai restituire banii sau nu?
Sa mai depun la ei o alta cerere de restituire la care sa anexez copii ale cererilor din anii trecuti? Sau cum sa procedez? Multumesc
Cel mai recent răspuns: ana-cer , moderator 21:18, 12 Iunie 2014
Incercati o sesizare scrisa sau pe email la CNAS. Daca nu primiti un raspuns sau raspunsul este nefavorabil, v-as recomanda sa dati in judecata casa judeteana de sanatate.

Problema este de la interpretarea defectuoasa a art. 82 din normele de aplicare a OUG nr.158/2005:

[ ART. 82
Indemnizaţiile pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, în termen de 90 zile de la data la care beneficiarul era în drept sã le solicite. Cuantumul indemnizaţiilor astfel solicitate se achitã la nivelul cuvenit în perioada prevãzutã în certificatul medical.

ART. 84
(1) Casele de asigurãri de sãnãtate recupereazã sumele plãtite necuvenit de la plãtitorii prevãzuţi la art. 36 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005.
(2) Sumele plãtite necuvenit prin intermediul caselor de asigurãri de sãnãtate se recupereazã de la beneficiari în baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu.
(3) Sumele încasate necuvenit cu titlu de indemnizaţii se recupereazã de la beneficiari în termenul de prescripţie de 3 ani.
(4) Recuperarea sumelor prevãzute la alin. (3) se efectueazã de cãtre angajator sau, dupã caz, de instituţia care efectueazã plata acestor drepturi.

ART. 85
Sumele nerecuperate din cauza decesului beneficiarilor nu se mai urmãresc.


OUG nr. 158.2005:

ART. 39
(1) Indemnizaţiile se achitã beneficiarului, reprezentantului legal sau mandatarului desemnat prin procurã de cãtre acesta.

ART. 40
(1) Indemnizaţiile pot fi solicitate pe baza actelor justificative, în termen de 90 de zile de la data de la care beneficiarul era în drept sã le solicite.
(2) Cuantumul indemnizaţiilor solicitate potrivit alin. (1) se achitã la nivelul cuvenit în perioada prevãzutã în certificatul medical.

ART. 41
Plata indemnizaţiilor înceteazã începând cu ziua urmãtoare celei în care:
a) beneficiarul a decedat;
b) beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru acordarea indemnizaţiilor;
c) beneficiarul şi-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat cu care România nu are încheiatã convenţie de asigurãri sociale;
d) beneficiarul şi-a stabilit domiciliul pe teritoriul unui stat cu care România a încheiat convenţie de asigurãri sociale, dacã în cadrul acesteia se prevede cã indemnizaţiile se plãtesc de cãtre celãlalt stat.


Dupa cum observati din articolele selectate, beneficiarul nu poate fi altul decat angajatul asigurat.
Si totusi CJAS inteleg ca beneficiarul (restituirilor) este angajatorul.
Pe majoritatea site-urilor CJAS se precizeaza ca termenul de solicitare a restituirilor de catre angajatori este de 90 de zile, ceea ce nu este adevarat. Acest termen este pentru asiguratul care, din diverse motive, nu primeste indemnizatia de concediu medical la lichidarea lunii respective, dar o poate solicita si ulterior in interiorul acestui termen. Beneficiarul indemnizatiilor de concediu medical este asiguratul-angajat, nu angajatorul.
Are si CNAS partea ei de vina ca nu lamureste o data pentru totdeauna care este interpretarea corecta a art.82 si nu ia masuri pentru corectarea acestuia intr-o forma mai explicita.

Aveti dreptul la restituirea sumelor platite din FNUASS indiferent de termenul de 90 de zile.
Dar trebuie sa insistati si sa va luptati pentru a primi banii inapoi.
Mult succes!
Ultima modificare: Joi, 12 Iunie 2014
ana-cer, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recuperare sume de la fnuass - oug nr. 36/2010 tamina tamina Buna ziua, dragi colegi de forum.. Va prezint adresa pe care am trimis-o CNAS privind termenul de prescriptie al indemnizatiilor platite de angajator si ... (vezi toată discuția)
Cum putem recupera sumele datorate de cnas pentru concedii medicale? anca_mih anca_mih Va rog sa ma sfatuiti ce demersuri ar trebui sa fac pentru a putea recupera de la CAS, din fondurile FNUASS, banii aferenti unor concedii medicale ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie concediu de maternitate Angela Stancioi Angela Stancioi Buna ziua, indemnizatia pentru concediul de maternitate este suportata de catre angajator sau de catre CASS ca si in cazul indemnizatiei pentru incapacitate ... (vezi toată discuția)