avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 746 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cum putem recupera sumele datorate de CNAS pentru ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cum putem recupera sumele datorate de CNAS pentru concedii medicale?

Va rog sa ma sfatuiti ce demersuri ar trebui sa fac pentru a putea recupera de la CAS, din fondurile FNUASS, banii aferenti unor concedii medicale salariatilor in perioada 2008- Ianuarie 2010.
Prin schimbarea OUG158/2005, incepand cu 2010 putem recupera banii de la FNUASS doar pentru ultimele 90 de zile.Dupa publicarea OUG 117/2010, am trimis adrese atat la Casa Judeteana de Sanatate cat si la CNAS,in speranta ca imi vor spune ce alternative am pentru recuperarea acestor sume, dar ambele raspunsuri au constat in citarea art.38 si art.40 din OUG 158/2005, asa cum au fost modificate prin OUG 36/2010,respectiv OUG 117/2010. In adresa primita de la CNAS se spune in plus ca sumele ce au depasit 90de zile nu mai pot fi recuperate.
As dori sa stiu cum ar trebui sa procedez si cui as putea sa ma adresez pentru a putea recupera aceste sume, tinand cont ca sunt sume care au fost platite beneficiarilor de concediu medical si sunt inregistrate in evidentele societatii ca fiind creante de recuperat de la bugetul de asigurari sociale. Eu consider ca in perioada 2008-2010 am lucrat respectand legea in vigoare deoarece OUG 158/2005 prevedea recuperarea ulterioara a sumelor platite drept indemnizatii,fie din contributiile datorate in lunile urmatoare(conform art.38) ,fieprin cerere in urmatorii 3 ani De aceea mi se pare inacceptabil ca societatea pentru care lucrez sa piarda definitiv acele sume.
Ma puteti ajuta, va rog, sa gasesc o solutie?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: anca_mih , utilizator 10:42, 30 Martie 2011
Cei de la CNAS confunda angajatorul cu angajatul.
Iata ce scria la art.40 inainte de modificarea din 2010 :
ART. 40 (1) Indemnizatiile pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, in termenul de prescriptie de 3 ani, calculat de la data la care beneficiarul era in drept sa le solicite.

(2) Cuantumul indemnizatiilor solicitate potrivit alin. (1) se achita la nivelul cuvenit in perioada prevazuta in certificatul medical.
Cele 90 de zile se refera la angajati si nu angajatori.
Exact asta am spus si eu cand am primita raspunsul de la Casa Judeteana de Sanatate, dar cei de CNAS mi-ai scris asa:"sumele nu mai pot fi recuperate daca a fost depasit termenul de 90 zile , termen in care beneficiarul era indreptatit sa le solicite,prin beneficiar intelegand atat angajatorul cat si angajatul sau persoana fizica platitoare de contributie."
Eu,ca si societate, depasisem acest termen la data modificarii OUG 158/2005, ultimele sume de recuperat fiind din luna Ianuarie 2010,dar ma incadram legal in prevederile ordonantei dinainte de modificare.
De aceea, as dori sa stiu daca mai sunt si alte societati in aceeasi situatie si ce demersuri as mai putea face sa recuperez aceste sume.
Daca CNAS are dreptul sa isi recupereze creantele in 5 ani, noi de ce am avea doar 90 de zile sa recuperam sumele care ni se recupereaza?
Poate gresesc, dar am sentimentul amar ca am prejudiciat firma la care lucrez pentru ca am respectat legea...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Fnuass ContSters166822 ContSters166822 Buna ziua, ce facem cu sumele de recuperat din FNUASS, pentru care nu am depus cerere in termen de 90 de zile si pe care nu pot sa le mai recuperez incepand ... (vezi toată discuția)
Recuperare sume fnuass ContSters223242 ContSters223242 Buna ziua, Am urmarit forum-ul dvs. si stiu ca s-a dezbatut foarte mult subiectul sumelor de recuperat reprezentand diferenta intre contributia datorata de ... (vezi toată discuția)
Recuperare sume de la fnuass - oug nr. 36/2010 tamina tamina Buna ziua, dragi colegi de forum.. Va prezint adresa pe care am trimis-o CNAS privind termenul de prescriptie al indemnizatiilor platite de angajator si ... (vezi toată discuția)