Dispozitiile art.89 Cod proc. civila nu sunt aplicabile si la contestatia in anulare? Am fost contestator intr-un dosar civil si nu am fost citat la un termen de judecata, neavand cunostinta despre acesta oficial! Solutia data de instanta a fost nefavorabila, pentru ca asa se intampla in Romania asta, asa zis democratica!
Art. 317
Hotararile irevocabile pot fi atacate cu contestatie in anulare, pentru motivele aratate mai jos, numai daca aceste motive nu au putut fi invocate pe calea apelului sau recursului:
1. cand procedura de chemare a partii, pentru ziua cand s-a judecat pricina, nu a fost indeplinita potrivit cu cerintele legii;
2. cand hotararea a fost data de judecatori cu calcarea dispozitiilor de ordine publica privitoare la competenta.
Cu toate acestea, contestatia poate fi primita pentru motivele mai sus-aratate, in cazul cand aceste motive au fost invocate prin cererea de recurs, dar instanta le-a respins pentru ca aveau nevoie de verificari de fapt sau daca recursul a fost respins fara ca el sa fi fost judecat in fond.
Art. 318
Hotararile instantelor de recurs mai pot fi atacate cu contestatie cand dezlegarea data este rezultatul unei greseli materiale sau cand instanta, respingand recursul sau admitandu-l numai in parte, a omis din greseala sa cerceteze vreunul dintre motivele de modificare sau de casare.
Alineatul 2 Abrogat prin Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 138/2000.
Art. 319
Contestatia se introduce la instanta a carei hotarare se ataca.
Contestatia se poate face oricand inainte de inceputul executarii silite, iar in timpul ei, pana la implinirea termenului stabilit la Art. 401 alin. 1 lit. b) sau c). Impotriva hotararilor irevocabile care nu se aduc la indeplinire pe cale de executare silita, contestatia poate fi introdusa in termen de 15 zile de la data cand contestatorul a luat cunostinta de hotarare, dar nu mai tarziu de un an de la data cand hotararea a ramas irevocabila.
Art. 319
Instanta poate suspenda executarea hotararii a carei anulare se cere, sub conditia depunerii unei cautiuni. Dispozitiile Art. 403 alin. 3 si 4 se aplica in mod corespunzator.
Art. 320
Contestatia se judeca de urgenta si cu precadere.
Intampinarea este obligatorie si se depune la dosar cu cel putin 5 zile inaintea termenului de judecata.
Hotararea data in contestatie este supusa acelorasi cai de atac ca si hotararea atacata.
Art. 321
Nu se poate face o noua contestatie pentru motive ce au existat la data celei dintai.
Art. 401
Contestatia se poate face in termen de 15 zile de la data cand:
a) contestatorul a luat cunostinta de actul de executare pe care-l contesta sau de refuzul de a indeplini un act de executare;
b) cel interesat a primit, dupa caz, comunicarea ori instiintarea privind infiintarea popririi. Daca poprirea este infiintata asupra unor venituri periodice, termenul de contestatie pentru debitor incepe cel mai tarziu la data efectuarii primei retineri din aceste venituri de catre tertul poprit;
c) debitorul care contesta executarea insasi a primit somatia ori de la data cand a luat cunostinta de primul act de executare, in cazurile in care nu a primit somatia sau executarea se face fara somatie.
Contestatia privind lamurirea intelesului, intinderii sau aplicarii titlului executoriu se poate face oricand inauntrul termenului de prescriptie a dreptului de a cere executarea silita.
Contestatia prin care o terta persoana pretinde ca are un drept de proprietate sau un alt drept real asupra bunului urmarit poate fi introdusa in termen de 15 zile de la efectuarea vanzarii ori de la data predarii silite a bunului.
Neintroducerea contestatiei in termenul prevazut de alin. 2 nu-l impiedica pe cel de-al treilea sa-si realizeze dreptul pe calea unei cereri separate, in conditiile legii.
Multumesc Iora77! Asteptam altceva, nu transcriere din Codul de procedura civila cu articole care privesc contestatia in anulare! Inca odata repet: dispozitiile art 89 Cod proc. civ., care se refera la citarea partilor in procesele civile, sunt aplicabile si la contestatia in anulare? Sunt o victima a instantei in contestatie in anulare prin faptul ca nu am fost citat la un termen de judecata, judecata fiind facuta in lipsa mea! Fara ca eu sa-mi fi exprimat dorinta ca judecarea contestatiei in anulare sa se faca in lipsa mea!
Judecarea contestaţiei se face după regulile de la instanţa de fond, iar dacă este vorba de o decizie a instanţei de recurs potrivit regulilor aplicabile în faţa acestor instanţe.
În privinţa modului de desfăşurare al dezbaterilor, al deliberărilor judecăţii şi al pronunţării hotărârilor sunt, de asemenea, aplicabile dispoziţiile dreptului comun.
Contestaţia se judecă de urgenţă şi cu precădere, astfel că instanţa trebuie să treacă aceste cauze la începutul listei de procese, să fixeze termene scurte, în cazul în care este necesară amânarea judecăţii acesteia, dispunând citarea părţilor, cu respectarea termenului de 5 zile libere prevăzut de art.89 C.proc.civ.
Prin urmare, dispozitiile art.89 din c.proc.civ. sunt aplicabile si in cazul judecarii unei contestatii in anulare.
Acesta era raspunsul pe care-l asteptam si care-mi confirma faptul ca am dreptate, iar decizia instantei in contestatia in anulare este nula! (a se vedea si decizia nr.65A/2001,Sectia a IV-a civila a Curtii de Apel Bucuresti).
Va multumesc,in mod special, pentru acest ajutor nesperat!
nu am auzit de asa o speta. adica sa nu se aplice principiile generale de procedura. dar la cate am vazut si eu prin instanta si la cate am auzit o sa ajungem sa judecam penalul dupa codul comercial.#-o
Contestatie in anulare
bcory
Buna seara,
Doresc sa va expun urmatoarea speta: am deschis un proces avand ca obiect contestatia in anulare a unei hotarari definitive si irevocabile, insa ... (vezi toată discuția)