avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Reprezentantul angajatilor versus presedinte sindicat!
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Reprezentantul angajatilor versus presedinte sindicat!

Am o dilema majora...m-am interesat si nu prea sunt reglementari in acest sens! Reprezentantul angajatilor ales democratic aflat in exercitiul functiei poate fi in acelasi timp si lider de sindicat? De asemenea un lider de sindicat aflat in exercitiu functiei poate sa candideze la ''pozitia'' de reprezentant al angajatilor? De ce va intreb, pentru ca in firma noastra liderul de sindicat candideaza si la pozitia de reprezentant!!! Este posibil?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: zemanova , utilizator 18:11, 14 Aprilie 2011
1. Reprezentatii salariatilor sunt alesi acolo unde nu exista organizatie sindicala.
2. Reprezentantii salariatilor si liderii de sindicat au aceleasi atributii si rol.
3. Daca doriti sa va constituiti intr-o organizatie sindicala atunci reprezentantii salariatilor isi inceteaza existenta si pot candida la orice functie in sindicatul nou constituit.
~ Conținut șters la cerere ~
zemanova a scris:

Am o dilema majora...m-am interesat si nu prea sunt reglementari in acest sens! Reprezentantul angajatilor ales democratic aflat in exercitiul functiei poate fi in acelasi timp si lider de sindicat? De asemenea un lider de sindicat aflat in exercitiu functiei poate sa candideze la ''pozitia'' de reprezentant al angajatilor? De ce va intreb, pentru ca in firma noastra liderul de sindicat candideaza si la pozitia de reprezentant!!! Este posibil?
Multumesc!

La angajatorii la care sunt încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi dacă nici unul nu este membru de sindicat, interesele acestora pot fi promovate şi apărate de reprezentanţii lor, aleşi şi mandataţi special în acest scop.
Prin urmare, nu poate candida la functia de reprezentant al salariatilor.
Multumesc de feedback...in consecinta un presedinte de sindicat nu poate fi si reprezentant al angajatilor iar un reprezentant al angajatilor nu poate deveni lider de sindicat...dar in justitie trebuie sa scrie negru pe alb chestia asta...ori eu nu am vazut vre-o referire la aceasta situatie!!!
Art.224 alin.3 C.mun. prevede ca, reprezentanţii salariaţilor nu pot să desfăşoare activităţi ce sunt recunoscute prin lege exclusiv sindicatelor.

Alte discuții în legătură

Reorganizare sindicat existent cristina69 cristina69 Buna dimineata. Va rog sa ma lamuriti cu privire la urmatorul aspect Daca la nivel de societate exista un sindicat reprezentativ si societatea respectiva ... (vezi toată discuția)
Reprezentarea partilor la negocierea ccm - alegerea reprezentantilor salariatilor in cazul inexistentei unui sindicat la nivel de unitate cristina69 cristina69 Buna ziua. Am urmatoarea speta: In urma fuziunii prin contopire a unor societati s-a constituit o noua entitate, sindicatul din cadrul societatii, care nu mai ... (vezi toată discuția)
Reprezentantul salariatilor florinster florinster Buna ziua, Care este modalitate legala de alegere a reprezentantului salariatilor? Dupa alegerea acestuia, ce drepturi are? Are dreptul sa negocieze singur ... (vezi toată discuția)