avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Situatii finanaciare 2010
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Situatii finanaciare 2010

Buna ziua !
Poate sa-mi spuna cineva daca situatiile financiare se mai depun si la ORC?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters123067 , utilizator 07:25, 15 Aprilie 2011
Da. Obligatia depunerii bilantului la Registrul Comertului nu a disparut.
Asteptati insa sa vedeti ce modficari aduge OUG privind modificarea legii contabilitatii si a altor acte normative incidente.
Buna ziua!
Conform prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 90/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 31/1990, situatiile financiare se vor depune, ca si pana in 2010, doar la MFP,odata cu intrarea in vigoare a prevederilor din Legea nr. 441/2006. In vederea realizarii publicitatii legale, Ministerul Finantelor Publice va transmite, electronic, la Oficiul National al Registrului Comertului
O zi buna!


Ultima modificare: Joi, 14 Aprilie 2011
ContSters203313, utilizator
Multumesc. Intrebam asta pt. ca desi la ORC este afisat acest anunt ( cu depunerea doar la MFP) sunt persoane care spun ca tb. depuse si la ORC pt. ca sunt doua institutii diferite si pt. a preveni situatia in care daca nu se depun 3 ani consecutiv, ORC poate cere demararea procedurii de faliment.
florinsavu a scris:

Da. Obligatia depunerii bilantului la Registrul Comertului nu a disparut.
Asteptati insa sa vedeti ce modficari aduge OUG privind modificarea legii contabilitatii si a altor acte normative incidente.


Tema: Sedinta de Guvern din 13.04.2011
Sursa: gov.ro - Biroul de presa

„In acest sens am mai adoptat astazi doua Hotarari de Guvern, am luat doua decizii pentru a sprijini investitiile, mediul de afaceri si dezvoltarea economica.
Si cea de-a doua Hotarare, pentru care iarasi apreciez Ministerul Finantelor, este legata de faptul ca 349.000 de mici intreprinzatori, 349.000 de firme vor tine un sistem simplificat de contabilitate in urma modificarilor pe care astazi Guvernul le-a aprobat prin Ordonanta de Urgenta.
Este vorba de acele firme care au o cifra de afaceri pana in 35.000 de euro, adica plafonul de platire al TVA-ului. Pentru aceste firme Ministerul Finantelor a gandit o modalitate simplificata de contabilitate, care le usureaza cheltuielile si debirocratizeaza mecanismul relatiei cu statul.
Repet, 349.000 de firme au un sistem simplificat de contabilitate ca o masura de debirocratizare si de sustinere a mediului de afaceri.”



Noi reglementari prevazute in Proiectul de modificare a Lg. 82/1991 – Legea contabilitatii:

1. Articolul 1 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 1 – (1) Societatile comerciale, societatile/companiile nationale, regiile autonome, institutele nationale de cercetare-dezvoltare, societatile cooperatiste si celelalte persoane juridice au obligatia sa organizeze si sa conduca contabilitatea financiara, potrivit prezentei legi.
.............................
7. Dupa alineatul (1) al articolului 5 se introduc doua noi alineate, alin. (1.1) si (1.2), cu urmatorul cuprins:
„(1.1) Persoanele care in exercitiul financiar precedent au indeplinit urmatoarele doua criterii: cifra de afaceri neta sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro si totalul activelor sub echivalentul in lei al sumei de 35.000 euro, pot opta pentru un sistem simplificat de contabilitate, aprobat prin ordin al ministrului finantelor publice.
(1.2) Nivelul indicatorilor prevazuti la alin. (1.1) se poate modifica prin hotarare a Guvernului.”
11. Alineatul (1) al articolului 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) Raspunderea pentru organizarea si conducerea contabilitatii la persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) – (4) revine administratorului, ordonatorului de credite sau altei persoane care are obligatia gestionarii entitatii respective.”
12. Dupa alineatul (3) al articolului 10 se introduce un nou alineat, alin. (3.1), cu urmatorul cuprins:
„(3.1) In cazul persoanelor prevazute la art. 5 alin. (1.1), contabilitatea poate fi organizata si condusa potrivit prevederilor alin. (2) si (3) sau pe baza de contracte/conventii civile incheiate potrivit Codului civil cu persoane fizice care au studii economice superioare.”
25. Alineatul (1) al articolului 28 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(1) Persoanele prevazute la art. 1 alin. (1) – (4) au obligatia sa intocmeasca situatii financiare anuale, inclusiv in situatia fuziunii, divizarii sau lichidarii acestora, in conditiile legii.”
29. Dupa alineatul (9) al articolului 28 se introduc cinci noi alineate, alin. (10) – (14), cu urmatorul cuprins:
„(10) Situatiile financiare anuale se semneaza de catre directorul economic, contabilul sef sau alta persoana imputernicita sa indeplinească aceasta functie.
(11) Situatiile financiare anuale pot fi intocmite si semnate de persoane fizice sau juridice, autorizate potrivit legii, membre ale Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania.
(12) Situatiile financiare anuale ale persoanelor prevazute la art. 5 alin. (1.1) se intocmesc si se semneaza de catre persoanele care organizeaza si conduc contabilitatea acestora.
(13) Situatiile financiare anuale se semneaza si de catre administratorul sau persoana care are obligatia gestionarii entitatii."

Ultima modificare: Vineri, 15 Aprilie 2011
ContSters123067, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Oug nr. 37/2011 marius1975_2 marius1975_2 Ce schimbari aduce aceasta ordonanta pentru un PFA? Pe hotnews.ro am citit urmatoarele: \" * Persoanele ce in exercitiul financiar precedent au inregistrat ... (vezi toată discuția)
Proceduri dupa inmatriculare firma; tip contabilitate dona77 dona77 Dupa inmatricularea unui SRL, in afara de depunerea Declaratiei 010 la administratia financiara mai sunt necesare si alte demersuri? De ex., trebuie obtinuta o ... (vezi toată discuția)